Balıkesir Barosu eski Başkanı Erbuğ Delituna, baroların siyasetle uğraşmaktan mesleki problemlere
vakit ayıramadığını söyledi. Delituna, "Son olarak geçen günlerde yeni Türk
Ticaret Kanunu ile ilgili
Meclis görüşmelerinde
avukatların lehine düzenlemeler gündeme geldi ancak yeterince takip edilmedi." dedi.
Balıkesir
Hukukçular Derneği tarafından düzenlenen Salı Söyleşileri'nin bu haftaki misafirleri
hukukçu Tarık Erülgen,
Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Av. Baki Ataç ve Av. Delituna oldu. Balıkesir Hukukçular Derneği Başkanı Av. Mustafa Kalınoğlu'nun takdim konuşmasından sonra söz alan Erülgen, 1996 ile 2002 yılları arasında Balıkesir Barosu Yönetim Kurulu'nda görev aldığını, bir meslek örgütü olarak mesleki problemlerle uğraştıklarını söyledi.
Baroların siyasi görüş bildirmesinin doğru olmadığını belirten Erülgen, birinci önceliklerinin mesleki problemleri dile getirmek olduğunu, bunların da hükümetlerle ters düşerek çözülemeyeceğini kaydetti. Balıkesir'de birçok
sivil toplum kuruluşuna üye olduğunu söyleyen Tarık Erülgen,
dernekçilik hakkında meslekdaşlarına bilgi verdi. Türkiye'de dernekçiliğin geride kaldığını savunan Erülgen, "İnsanlar, dernekçilik kötü bir şeymiş gibi uzak duruyor. Türkiye'de 80 bin 500 faal dernek, bunların da toplam 7,5 milyon üyesi var ancak sağlıklı bir rakam değil. Bu sayı içinde birçok derneğe üye kişiler olduğu için 2,5 ile 3 milyon arasında dernek üyesi olduğu söylenebilir. Türkiye'yle aynı nüfusa sahip Almanya'da 2,5, Fransa'da 1,2, ABD'de 1,5 milyon dernek ve azami 20 milyon dernek üyesi var." şeklinde konuştu.
'BAROLAR HÜKÜMET OLMAYA ÇALIŞIYOR'
Çığ gibi büyümelerine rağmen
ekonomik olarak küçüldüklerini söyleyen Erülgen, avukatların
işgücü olarak sıkıntılar yaşadığını vurguladı. Şirketlerin ve kooperatiflerin, bünyelerinde
sözleşmeli avukat barındırması gerektiğini belirten Erülgen, "Bir diğer konu ise noterlik. Maalesef Balıkesir'e bu konuda yatırım yapılmıyor. Böyle büyük bir şehre üç noter az geliyor, en az 10 tane olması lazım. İlçelerimizden Edremit'te üç, Bandırma'da dört noter olduğunu düşünürsek, Balıkesir'de çok az. Avukatların en büyük sorunu ekonomik. Bunun için baroların siyasetle uğraşmasını tasvip etmiyorum.
Mesleki sorunlarla ilgilenmek yerine, hükümet olmaya çalışıyorlar. Politikayla uğraşmak istiyorlarsa bu, mesleki konular üzerine olmadır. En son örneği,
torba yasada bizi ilgilendiren bir şey yoktu. Sadece stajer avukatlara sağlık hizmeti hakkı verildi." dedi.
Sanayi ve Ticaret eski Bakanı Av. Ataç ise baroların yüzde 80 mesleki problemler ve çözüm yollarına ilişkin açıklama yapması gerektiğini, en fazla yüzde 20 siyasi konularda beyanda bulunabileceğini ifade etti.