Kültür ve
Turizm Bakanı
Ertuğrul Günay, Doğu ve
Karadeniz odaklı turizm
kalkınma projesi üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Günay, "
Trabzon,
Erzurum, Van sac ayağında Türkiye'nin
doğusuna ve kuzeyine dönük bir turizm hamlesi başlıyor. 80'lerin ortalarında başlayan bu turizm hamlesi
Muğla,
Antalya,
İstanbul seviyesindeydi. Şu an dünyanın 7 büyük turizm
ülkesinden biri olduk. Türkiye'nin sağlamış olduğu başarıyı ülke geneline yaymaya çalışıyoruz." dedi.
25. Dünya Üniversitelerarası
Kış Oyunları'nın kapanış törenine katılmak üzere Erzurum'da bulunan Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay,
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep
Akdağ ile birlikte şehrin tarihi yerlerini ziyaret etti.
Taş Ambarlar, Çifte Minareli
Medrese gibi çok sayıda tarihi binayı gezen Bakan Akdağ ve Günay, Büyükşehir Belediyesi
atölye binasını ziyaretinde ise ikram edilen Erzurum'a özgü civil peynirinin tadına baktı. Daha sonra basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Bakan Günay, kış oyunlarının Erzurum'un tarihi ve kültürel dokusunun dünyaya tanıtılması adına bir başlangıç olduğunu kaydetti. Erzurum Konaklı'da kış sporları merkezi oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Bakan Günay, kış oyunları kapsamında yapılan altyapının turizm çalışmalarına temel oluşturduğunu ifade etti.
Doğu-Karadeniz Turizm Kalkınma Projesi üzerinde çalıştıklarını açıklayan Bakan Günay, Trabzon-Erzurum-Van odaklı Türkiye'nin doğusuna ve kuzeyine dönük bir turizm hamlesi başlatıldığının altını çizdi. Günay, şöyle dedi: "1980'lerin ortalarında başlayan bu turizm hamlesi Muğla, Antalya, İstanbul seviyesindeydi. Şu an dünyanın 7 büyük turizm ülkesinden biri olduk. Kriz dönemlerinde bile ziyaretçisi eksilmeyen ülke haline geldik. Şimdi Türkiye'nin sağlamış olduğu başarıyı ülke geneline yaymaya çalışıyoruz. Buna uygun potansiyeller var. İnşallah bunu başaracağız."
"CUMHURİYETİN 100. YILINA GİDERKEN, GELİRİ ÜLKE GENELİNE YAYMAYA ÇALIŞIYORUZ"
Bakan Günay, kış oyunları kapsamında 'Erzurum'a gelen
turist sayısı' ile ilgili soruya ise şu cevabı verdi: "Kış oyunları kapsamında 5 bin civarında gelen olduğu söyleniyor. Turizm sürekli bir iştir. Yılda bir gün gelen, iki gün gelen, beş gün gelenle turizm ölçüsü yapılamaz. Yapılacak uluslararası bir etkinlik o bölgenin dünya çapında tanınmasını sağlar.
Kayak için gelenler şehirde bir ilgi alanı bulabilsinler diye çalışıyoruz. Sağlık,
ulaşım, tarihi ve kültürel dokuyu bir bütün olarak ele alıyoruz. Turizm, istihdamı yüksek derecede geliştiren alan. Doğuda,
Güneydoğu ve Kuzeydoğu'da bunu başarabilirsek batıdaki çarpık kentleşmeyi, göçü önlemiş olacağız. Türkiye'nin önüne büyük projeler koyuyoruz. Bunlardan biri de Türkiye'nin her tarafına gelirin adaletli dağıtılmasını sağlamaktır. Turizm de bunun önemli mekanizmalarından biridir. Dünyanın 17. büyük ekonomisiyiz. Cumhuriyetin 100 yılında sosyal adaletin ülke düzeyine yayılmasını sağlamaya çalışıyoruz."
Oyunlar kapsamında yapılan tesislerin boş kalmayacağını ifade eden Bakan Günay, tesislerin şimdiden 2012 yılında yapılacak iki sportif etinliğe ev sahipliği yapacağını belirtti.
Bakan Akdağ ise kış turizmin gelişmesinin çevre illerdeki turistik yerler için de fırsat olacağını vurguladı.