Avrupa Birliği Bakanı ve
Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Bugün de
Türkiye'nin AB süreciyle ilgili birtakım tıkanıklar var. Biz onlara odaklanmıyoruz, biz yapacağımız reformlara odaklanıyoruz'' dedi.
Bağış,
AK Parti Kadıköy İlçe Teşkilatınca Double Tree By
Hilton Otel'de düzenlenen sahur sohbetinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin kendi bölgesinde ilham kaynağı haline geldiğini dile getirerek, pek çok
ülkenin
demokrasi talebiyle ayaklandığını anımsattı.
Doğusundaki ülkelerin Türkiye'nin demokrasisine, batısındaki ülkelerin ise ekonomisine imrendiğini ifade eden Bağış, Türkiye'nin artık çok farklı bir noktada olduğunu söyledi.
Yapılan duble yol çalışmalarını anlatan Bağış, ''15 bininci kilometre duble yolun açılışını bugün Şile'de Baş
bakanımız ile yapacağız. Bizim 15 bin kilometre daha duble yol yapma sözümüz var'' dedi.
Türkiye'nin eğitimde çok farklı bir noktaya geldiğini, köy okullarında dahi bilgisayar laboratuvarları var olduğunu ifade eden Bağış, önümüzdeki 3 yıl içinde tüm çocuklara
tablet bilgisayar dağıtılacağını da belirtti.
''Türkiye'nin artık farklı bir vizyonu var'' diyen Bağış, sağlık alanında yapılan iyileştirmeleri de anlattı.
Bağış, iç hatlarda uçağa binen insan sayısındaki artışa da dikkati çekerek, hava yollarının belli bir kesimin değil, halkın kullandığı bir
ulaşım aracı haline geldiğini söyledi.
''Türkiye artık kabuklarını tamamen değiştiren, iddiası olan bir ülke haline geldi. Eskiden alan eldi, şimdi veren el haline geldi'' diyen Bağış, Türkiye'nin
Somali başta olmak üzere pek çok ülkeye yardıma gittiğini de anımsattı.
Kişi başı milli gelirin 11 bin dolara çıktığını,
2023 yılında ise 25 bin dolara yükseleceğini ifade eden Bağış, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içinde dünyanın 10'uncu büyük ülkesi haline geleceğini dile getirdi.
Sanayinin giderek güçlendiğini de kaydeden Bağış, İngiltere'de satılan beyaz eşyaların bir bölümünün
Türk malı olduğunu ifade etti.
''Türkiye AB sürecinde birçok geçmişten gelen kötü alışkanlıklarından vazgeçiyor'' diyen Bağış, yapılan reformlarla demokrasinin geliştiğini ve ekonominin de çağ atladığını söyledi.
Bağış, Türkiye'ye
yabancı sermaye girişinin de arttığını dile getirerek, bu yatırımların Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunduğunu anlattı.
-TÜRKİYE'NİN REFORM MUTFAĞI-
AB sürecinin kolay bir süreç olmadığını da belirten Bağış, Türkiye'nin AB'ye başvurmasının 52'nci yılı olduğunu anımsattı. Bağış, AB sürecinin tarihini anlatarak, 2002-2004 yılları arasında yapılan reformlara işaret etti.
Zaman zaman bu süreçte tıkanıklar yaşandığını ifade eden Bağış, ''Bugün de Türkiye'nin AB süreciyle ilgili birtakım tıkanıklar var. Biz onlara odaklanmıyoruz, biz yapacağımızı reformlara odaklanıyoruz'' diye konuştu.
AB'yi Türkiye'nin diyetisyeni olarak gördüğünü dile getiren Bağış, diyetisyenin reçetesi uygulandığı zaman insanın sağlıklı olacağını söyledi.
AB'nin reçetesini kendi ülkeleri uygulamadığı için
ekonomik güçlükler yaşadığını belirten Bağış, Türkiye bu reçeteleri uyguladığı için ekonomik krizlerin teğet bile geçmediğini ifade etti.
''
Avrupa Birliği Bakanlığı olarak biz kendimizi Türkiye'nin reform mutfağı olarak görüyoruz'' diye konuşan Bağış, Türkiye'nin AB standartlarına ulaşmasını gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlattı.
Bağış, ''Papaza kızıp oruç bozacak halimiz yok.
Sarkozy şunu demiş, Merkel bunu demiş... Onlara takılmıyoruz. Prensibimiz, durmak yok, yola devam'' dedi.
Türkiye'nin hoşgörüsünün önemli bir ruh olduğunu ve Avrupa'nın da bu ruha ihtiyacı olduğunu ifade eden Bağış, Türkiye'de farklı dinlerin bir arada hoşgörü, barış ve huzur içinde yaşadığını anlattı.
Bağış, Türkiye'nin dünyanın yatırım çeken ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını da belirtti.
Türkiye'nin yaşanan ekonomik krizle direkt bağlantısı bulunmadığını, ancak Türkiye'nin dış ticaretinin büyük bölümünün Avrupa ülkeleriyle olduğunu anımsatan Bağış, ''Böyle bir süreçte onların krizi ister istemez kenarından dokunuyor. Çok da
psikolojik etkisinde kalmamamız gerekiyor'' dedi.
Ataşehir'de dünyanın en önemli ekonomik merkezlerinden birinin oluştuğunu kaydeden Bağış, bunun Türkiye açısından çok önemli olduğunu da dile getirdi.
Bağış, ''2023 Türkiye'si çok farklı olacağı gibi, 2023 İstanbul'u da çok farklı olacak'' dedi.
Türkiye'nin son 9 yılında pek çok engelin de aşıldığını anlatan Egemen Bağış, ''Allah'ın izniyle şu
terör belasına da bir son verirsek Türkiye uçuşa geçecek. Bununla ilgili olarak da çok azimliyiz, çok kararlıyız. Teröriste anladığı dilden konuşacağız, vatandaşımızı da her zamankinden daha şefkatli bir devlet kucaklamasıyla sarılıp kucaklayacağız'' diye konuştu.
Bağış, Türkiye'de bürokrasinin zihniyetinin kırılmaya başladığını da ifade ederek, ''Hiç kimse bu ülkede evlatlık hissine kapılmayacak. Bu ülkede her bir birey eşit vatandaş olarak, bu ülkedeki teşebbüs özgürlüğünden yararlanacak'' diye konuştu.
Gümrük Birliği anlaşmasının revize edilmesi konusunda çalışma içinde olduklarını da ifade eden Bağış,
Gümrük Birliği'ndeki eksikliklerin giderilmesi konusunda çaba içinde olduklarını anlattı.
İsrailliler'e ait Türkiye'de 150 tapu bulunduğunu, bunların da büyük çoğunluğunun İstanbul'da konut olduğunu belirten Bağış, söylendiği gibi
Güneydoğu Anadolu'da İsrailliler'e ait tapu olmadığını söyledi.
Türkiye'nin
sivil bir anayasaya kavuşmasının önemine de işaret eden Bağış, artık
iktidar ile muhalefetin bir araya gelip Türkiye'yi sivil bir anayasaya kavuşturmasının vaktinin geldiğini kaydetti.
Başkanlık sistemine de değinen Bağış,
başkanlık sisteminin diktayı beraberinde getirmeyeceğini ifade etti.
Bakan Yardımcılığı konusuna da işaret eden Bağış, ''Benim bakan yardımcım belli ama henüz kamuoyuyla paylaşmıyorum'' diye konuştu.
(NU-KÖS-MVA)26.08.2011 09:31:13