Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, milletvekili
seçimlerinin büyük bir olgunluk ve
demokrasi şöleni içerisinde gerçekleştirildiğini belirtirken, ''Bu kadar yüksek
katılım ve temsil oranı bize tarihi bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsatı harcamayalım. Ülkemiz en acil sorunu, toplumsal huzuru sağlayacak demokratik bir
Anayasa hazırlanmasıdır'' dedi.
Haziran ayı olağan Oda
Meclisi ve 1.
Organize Sanayi Bölgesi, 2. ve 3. Organize Sanayi Bölgeleri Müşterek Heyetleri Toplantısında konuşan Özdebir, 12 Haziran genel seçimlerinin büyük bir olgunlukla, adeta bir demokrasi şöleni içinde gerçekleştirildiğini, seçimlere katılım oranının yüzde 87, Meclis'teki temsil oranının ise yüzde 96 olduğunu söyledi.
2002 genel seçimlerinde katılım oranının yüzde 80'in, Meclisin temsil oranının ise yüzde 55'in altında kaldığına dikkati çeken ASO Başkanı, bu oranlar dikkate alındığında yüzde 96'lık temsil oranının ne kadar yüksek olduğunun görüleceğini kaydetti.
Bu kadar yüksek katılım ve temsil oranının tarihi bir fırsat sunduğunu ifade eden Özdebir, ''Bu fırsatı harcamayalım. Ülkemizin en acil sorunu, toplumsal huzuru sağlayacak demokratik bir Anayasa hazırlanmasıdır. Yeni Meclisin, geniş bir uzlaşma temelinde bu görevini yerine getirmesini ve ülkemize yeni bir Anayasa kazandırmasını bekliyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'de görevi sadece ''sanayi'' olan bir bakanlığın ilk kez kurulduğunu da belirten
Nurettin Özdebir, bundan önce hep ticaretin gölgesinde kalan sanayinin artık sadece kendi sorunlarıyla ilgilenecek bir bakanlığa kavuşmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
-NİSAN'DAKİ SANAYİ VERİLERİ-
Nisan ayı sanayi verilerine de değinen Özdebir, söz konusu ayda toplam sanayi
üretiminin yüzde 8,3 arttığını, sanayi ciro endeksindeki artışın da devam ettiğini, Haziran ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranının da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4 puan arttığını hatırlattı.
Özdebir, bu verilerin, sanayide üretim artışının, hız keserek de olsa devam ettiğini gösterdiğini,
sermaye malı siparişlerindeki artışın da reel sektörde iyimserliğin ve yatırım yapma arzusunun devam ettiğini gösterdiğini söyledi.
İmalat sanayi sektöründe önemli ağırlığa sahip
giyim eşyası, bilgisayar,
elektronik ve optik cihazlar, kimyasallar, ana
metal, motorlu kara taşıtları gibi sektörlerin imalatındaki üretim düşüşüne dikkati çeken Özdebir, giyim eşyası gibi
emek yoğun bir sektördeki üretim düşüşünün, işsizlikteki azalmayı frenlediğini, kimyasal ürünler, kauçuk ve plastik, ana metal sanayii gibi yüksek oranda
ithal girdi kullanan sektörlerdeki üretim artışının ise
cari işlemler açığını olumsuz etkilediğini kaydetti.
ASO Başkanı, bu nedenlerle, işsizlik ve cari açık sorunlarına karşı alınacak tedbirlerde sektörler arasındaki bu farklılıkların dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.
Kurulacak olan
Bilim, Sanayi ve
Teknoloji Bakanlığına bu konuda önemli görevler düştüğünü belirten Özdebir, şöyle konuştu:
''Örneğin
Piyasa Denetim ve Gözetimi, özellikle
yerli üretimin
rekabet içinde olduğu ithal girdiler üzerinde yoğunlaşmalıdır. Ayrıca,
tekstil ve giyim eşyası ithalatına karşı alınan ek
vergi tedbiri, diğer sektörler için de düşünülmeli, yerli katkı oranı yüksek olan makina imalatı,
mobilya gibi başka sektörlerde de benzer tedbirler alınmalıdır. Başta Çin olmak üzere, üçüncü ülkelerden ülkemize giren ve yerli üreticilerimiz için haksız rekabete yol açan mallara uygulanan gümrük vergi oranları
Gümrük Birliği mevzuatı ve Dünya
Ticaret Örgütünün belirlediği sınırlar içerisinde yükseltilmelidir.''
-KUR RİSKİNE DİKKAT-
Türkiye'nin ithalat, ihracat ve dış borç stoku rakamlarına da değinen ASO Başkanı, normal koşullarda dış borçların ödenmesinde ya da çevrilmesinde bir sorun görünmediğini ancak AB'deki
borç krizi ve ABD'de yavaşlayan ekonomi, küresel fon akımlarında bir tersine dönüşe yol açabileceğini, ani ve sürekli fon çıkışlarının da TL'de hızlı bir değer kaybına ve faizlerde hızlı bir yükselişe yol açabileceğini bildirdi. Özdebir, ''Bu nedenle tüm sanayi arkadaşlarımızı özellikle kur riski konusunda dikkatli olmaya davet ediyorum'' dedi.
İhracat pazarındaki bazı gelişmelerin de kaygı verici olduğuna işaret eden Özdebir, ihracatın yaklaşık yarısının AB pazarlarına yapıldığını, AB'deki
ekonomik durgunluğun da ihracatı olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.
-YENİ HÜKÜMETTEN BEKLENTİLER-
Kısa bir süre sonra yeni hükümetin kurulacağını ve Meclis'ten güvenoyu alarak görevine başlayacağını da belirten Nurettin Özdebir, yeni hükümetten beklentilerinin, üretimi gündemin birinci maddesi haline getirmesi olduğunu söyledi.
AK Parti'nin seçim döneminde birçok proje açıkladığını da hatırlatan Özdebir, ''Örneğin Ankara'da iki tane olmak üzere ülkemizde birçok büyük
hastane yapılacaktır. Bu hastanelerin tıbbi cihaz ve malzemelerinde ülkemizde üretilen ürünler
tercih edilmelidir. Ankara metrosu ihalelerinin pazarlık aşamalarında yüksek bir katkı oranı şartı mutlaka aranmalıdır'' diye konuştu.
(LEY-KUM)29.06.2011 11:15:39