Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı
Bülent Arınç, '
ülkeler arasında ebedi dostluk yoktur' anlayışının reddedilmesi gerektiğini söyledi.
Yunanistan ile geçmişte harp edecek noktaya geldiklerini hatırlatan Arınç, iki ülke arasında kurulan ilişkiler sonrası sorunları çözecek noktaya doğru ilerlediklerini belirtti.
Değişim Liderleri Zirvesi
İstanbul Kongre Merkezi'nde devam ediyor. Zirvede 'Birbirimize İhtiyacımız Var; Politik, Ekonomik İşbirliği' başlıklı panel düzenlendi.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü
Ekrem Dumanlı'nın yönettiği panele
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve
Tunus Kalkınma Bakanı
Ahmed Nejib Chebbi konuşmacı olarak katıldı.
Panelin açılışını yapan Ekrem Dumanlı, dünyada gelişen olayların birbirini tetiklediğini söyledi.
Kelebek etkisinden söz eden Dumanlı, "Politik ve
ekonomik işbirliğinde birbirine gereksinim önemli bir konu. Dünyada bütün gelişmeler siyasi ekonomik ve kültürel ilişkilerin bir birilerini nasıl tetiklediği hepimiz tarafından bilinen bir gerçek haline geldi. Kelebek etkisi dediğimiz şeyin her alanda yaşandığını görüyoruz. Japonya'da meydana gelen tsunami ve depremin dünyanın dört bir yanında izleniyor olması hem birey hem de
aile olarak etkileniyor olmamız üzerinde durulması gereken bir konu." diye konuştu.
Bülent Arınç da konuşmasına Japonya'daki depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı dileyerek başladı. Komşuluk ilişkileri ve
yardımlaşmanın önemine değinen Arınç, "Muhtaçlara yardım etmeyi hepimiz düşünürüz. Anadolu'da halkımızın dilinden düşmeyen bir söz vardır, 'komşu komşunun külüne muhtaçtır.' Peygamberimiz yaşadığı dönemde o kadar komşuluk hakkından bahsediyor ki yanındakiler, 'neredeyse bu konuda
ayet gelecek zannettik' derler. Bizim toplumlarımızda komşuluk ilişkileri son derece güçlüdür. İnsanların her şeyi ellerinin altında bulundurması mümkün değildir. Ortak amaçlar doğrultusunda birlikte hareket etmenin hayatımızdaki yerini çok iyi biliyoruz. Politik anlamda devletler anlamında bunun gücünü kabul edebiliriz. İhtiyaç muhtaç olmaktan geliyor. Bunun için felsefi tarifler yapmaya gerek yok." ifadelerini kullandı.
Diplomaside 'devletlerin ebedi düşmanları ve dostları yoktur' kuralının var olduğunu anlatan Arınç, bu anlayışın reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Geçmişte
Türkiye'nin komşu ülkelerle savaş edecek hale geldiğini ancak kendi dönemlerinde iyi dostlukların kurulduğunu belirten Arınç, "
Suriye ile Türkiye harp edecek noktaya gelmişti. Ancak şimdi Suriye-
Lübnan ve Türkiye arasında sıcak ilişkiler kurulabiliyor. Halep'ten Antakya'ya insanlar alışverişe gidebiliyor. Türkiye Yunanistan ile de harp edecek noktaya gelmişti. Bugün Yunanistan ile çok iyi ilişkiler içindeyiz. Bazı jestler yapmamız lazım. Uzlaşmak bazı sorunları çözmek adına adım atmak lazım. Çok da mesafe alıyoruz. Yunanistan ile iyi ilişkilerimizde bütün sorunları çözecek noktaya doğru ilerliyoruz." diye konuştu.
Türkiye'nin
Pakistan ile ilişkilerinin de çıkar ilişkisine dayanmadığını aktaran Arınç, "Türkiye çok Pakistan'ı seviyor. Geçmişten bu yana bu var. Pakistan'la olan ilişkilerimiz kesinlikle çıkara dayalı bir ilişki değildir. Her şeyi çıkara dayalı göstermek doğru değil. İnsanlar sosyal varlıklardır. İnsanın toplumsal ilişkilerle sınırlı olması da mümkün değil. Öte yandan ilişkilerde ticareti güçlendirmemiz lazım.
Ticaret yapanların siyasi ilişkileri de güçlü olur. Ticaret yapanlar birbirleriyle
kavga etmez. Afrika'da bizim 30'a yakın ülkede büyük elçiliğimiz yoktu. 15 tane
büyükelçilik açtık.
Ermenistan ile sorunları çözmek istiyoruz Geçmişte bu topraklarda Ermeniler yaşadılar, onlar bu ülkenin zenginliği idiler. Onlar gittiler biz zenginliğimizden kaybettik, görülüyor ki onların kabahatleri bizden fazla ama komşular arasındaki sorunlar çözülebilir" şeklinde konuştu.