Mehmet Öztaş -
Gaziantep Ziraat Odası (GAZO) Başkanı Zihni Kepkep, Antep fıstığında yağış ve hava şartları bakımından olumsuz bir durum yaşanmadığını, hasada kısa bir zaman kala üreticilerin tek endişesinin meyvelerin fıs (boş) oranının yüksek olabileceği korkusu olduğunu söyledi.
Kepkep, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, başta Gaziantep olmak üzere Antep fıstığı
üretiminin yoğun olarak yapıldığı
Şanlıurfa,
Adıyaman ve Kilis'te bulunan bahçelerde,
Nisan ayı sonu ile
Mayıs ayı ortalarına kadar olan süreçte
ağaçların çiçeklenme dönemi sırasında
bölgenin çok fazla yağış aldığını, yağışın da meyvelerin fıs oranını arttırabileceğini ifade etti.
Antep fıstığında fıs oranının yüksek çıkma tehlikesinin şu anda üreticileri için en büyük endişe olduğunu belirten Kepkep, ''Bu konuda üreticilerin bir endişesi olmasına karşın, bunun ne kadarlık bir
ürün kaybına neden olacağını şimdiden söylemek mümkün değil. Ancak, 15 gün içerisinde bu konu netlik kazanır'' diye konuştu.
Antep fıstığında iç yapma döneminin başladığını ve bölge üreticilerinin umutla hasat dönemine hazırlandığını dile getiren Kepkep, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bölge, bu yıl üretim açısından olumlu bir dönem geçirdi diyebiliriz. Temmuz ve
Ağustos aylarının sıcak geçmesi bazı bölgelerde az da olsa ağaç dallarının kurumasına neden olmakla birlikte, bunun çok önemli bir ürün kaybına neden olacağını düşünmüyoruz. Kısacası, aşırı sıcakların olumsuz etkisi çok sınırlı kaldı. Bunun yanı sıra, bazı bölgelerde 'Dut Kımılı' adı verilen tarım zararlısının da biraz ürün kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Bu yıl, Antep fıstığı üretiminin yaygın olduğu tüm bölgelerde, Dut Kımılı zararlısının önceki yıllara oranla çok yoğun olarak görüldüğünü tespit ettik. Özellikle, bu zararlıya karşı yeterli ilaçlı mücadele yapılamayan bahçelerde ürün kayıpları olacaktır.''
Kepkep, bir yıl önce Antep fıstığında rekoltenin 100 bin ton civarında olduğuna işaret ederek, ''Antep fıstığında iki yılda bir tam ürün alınır. Yani bir yıl var yılı, bir yıl da yok yılıdır. Bir yıl önce var yılı olduğuna göre, üreticiler yok yılının hasadına hazırlanıyor. Rekolte konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Özellikle, bu yıl üründe fıs oranının yüksek olabileceği endişesi, rekolte konusunda bir şey söylememizi zorlaştırıyor. Ancak, tahminimiz bu yıl bölgemizde rekolte 40 bin ton civarında gerçekleşir'' şeklinde konuştu.
Antep fıstığı hasadını umutla bekleyen üreticilerin
fiyat konusunda rahatlatılmasını isteyen Kepkep, şunları kaydetti:
''Şu anda kırmızı kabuklu Antep fıstığının toptancılarda kilosu 12 lira civarında. Bu fiyat, perakende olarak 17 liraya kadar çıkıyor. Bu fiyatın, şu anda normal olduğunu düşünüyorum. Ancak, hasat döneminin yaklaşmasına paralel olarak, arz talep dengesi dolayısı ile fiyatın biraz daha düşmesi beklenebilir. Bir çok üründe olduğu gibi, Antep fıstığında da özellikle hasat dönemlerinde aşırı fiyat düşmesi nedeniyle üreticiler bir sıkıntı yaşayabilir.
Bu sıkıntının yaşanmaması için merkezi Gaziantep'te bulunan
Güneydoğu Anadolu Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Güneydoğubirlik) bir an önce Antep fıstığında taban fiyatı belirlemeli ve alım kararını duyurmalıdır. Güneydoğubirlik'in alım yapması, fiyatlarda bir istikrar sağlanması bakımından hayati öneme sahip. Birliğin amacı, tarımsal ürünlerde fiyat istikrarını sağlayarak üreticileri korumaktır.''
(ŞMÖ-MRT-MSE)15.08.2011 11:19:03