2011 –
Kültür ve
Turizm Bakanlığı
Müsteşar Yardımcısı Faruk
Şahin,
Türkiye'ye gelen turistlerin gecelik konaklama ortalaması
ülke genelinde 4 iken
Antalya'da 7 olduğunu belirterek, ''Bu rağbete karşılık verecek altyapının planlanması ve geliştirilmesi sorunu var'' dedi.
Geçen hafta Antalya'da bazı arıtma tesislerinde incelemelerde bulunan Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatıyla Valilik koordinasyonunda Bakanlık yetkilileri ile bölgedeki belediyelerin temsilcileri Lara bölgesindeki bir otelde bir araya geldi.
Altyapı sorunlarının ele alındığı toplantıyla ilgili değerlendirmede bulunan
Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşar Yardımcısı Faruk Şahin, Türkiye'nin turizmle 1960'lı yıllarla tanıştığını ve 1973 yılında Dünya Bankası'ndan alınan krediyle ilk turizm altyapı planlamasının
Kemer ilçesinde yapıldığını anlattı.
Planlamanın 15 bin
yatak kapasitesi üzerinden yapıldığını ancak bunun bölgede 3 katına çıktığını dile getiren Şahin, turizmin iyi bir
kazanç kapısı olduğunu ve kapasite artırımı gerektiğini kaydederek, kapasite artırımıyla gelen altyapı ve çevre sorunlarının sektörde sıkıntılar getireceğine dikkati çekti.
Ak
deniz çanağında İspanya'nın 50 milyonun üzerinde turist ağırladığını ifade eden Şahin, bu ülkenin turizm planlamasını iyi şekilde yapamadığını savundu. Antalya'nın da 1985-1995 arasında yüzde 680 oranında yatak kapasitesi büyümesi yaşadığını dile getiren Şahin, altyapının da planlanması gerektiğini söyledi.
Kapasite artışıyla planlanamayan altyapının betonlaşma sorunlarına neden olduğunu ve turizm kalitesi ile fiyatları düşürdüğünü dile getiren Şahin, buna örnek olarak İspanya'yı gösterdi.
Şahin, ''Koruma, kullanma dengesini gözeterek turizmi geliştirmemiz lazım. Bunun en önemli ayağı arıtma. Biz bunu koordine edebilmek için buradayız. İspanya'yı örnek alalım. Aynı hatalara düşmeyelim. Hatta standartların da üzerine çıkalım. Uzmanların söylediği, eğer bu planlamaları yapamazsak, aynı hatalara düşebiliriz'' dedi.
Türkiye'nin turizmde büyük ivme kazandığını belirten Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Avrupa'da 5, dünyada 7. sırada Türkiye. Türkiye'ye gelen turistin 3'te biri Antalya'ya ait.
Turistlerin geceleme ortası Türkiye'de 4 iken Antalya'da 7. Bu da gecelemenin yüzde 60'ının Antalya'da olduğunu gösteriyor. Bu rağbete karşılık verecek altyapının planlanması ve geliştirilmesi sorunu ortada var. Bu sorunu el birliğiyle ve
bakanlığımızın koordinasyonunda planlarsak, önemli bir ivme olacaktır. Planlayamazsak sıkıntı olabilir ama bakanlığımız bunun için burada. Bakanlığımız öncelik sıralaması yapıp, önemi derecesinde bunlara katkı yapmak için burada.''
-''DENİZ KİRLENMESİN''-
Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Zeki Can da Bakan Günay'ın geçen hafta bölgeden kendisini arayarak altyapı sorunlarıyla ilgili toplantı yapılmasını istediğini söyledi. Türkiye'ye gelen turist sayısının bu yıl 30 milyonu aşacağını ifade eden Can, bunun 3'te 1'den fazlasını Antalya'nın ağırladığını kaydetti.
Antalya'da turizme daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Can, sektörün
kent ekonomisi ve sosyal yaşamında etkili olduğunu ifade etti. Antalya turizminde deniz, kum ve güneşin büyük önem taşıdığını dile getiren Can,
mavi bayraklı plaj sayısının yarısının da kentte olduğunu anlattı.
Buna karşın Antalya'da deniz kirliliğinin de deniz turizminden kaynaklandığını belirten Can, yatların ve teknelerin sintinelerini denize boşaltabildiklerine dikkati çekti.
Can, deniz kirliliğini önlenmesi gerektiğini, eski yıllarla karşılaştırıldığında belediye ve birlik başkanlarının denizin temizliğine daha çok önem verdiklerini dile getirdi.
Bakanlık olarak belediyelere altyapı sorunlarını gidermeleri için
yardımda bulunduklarını da vurgulayan Can, şunları söyledi:
''Ama bizim bakanlığımızın
bütçesi sınırlı. Genel bütçeden en az pay alan
bakanlıklardan birisi. Kıt kaynaklarımızın tam yerinde kullanılmasını istiyoruz. Türkiye genelinde gönderdiğimiz kaynakların aynı yıl içinde kullanılmadığını görüyoruz. Gönderdiğimiz
ödeneklerin aynı yıl yerinde kullanılıp kullanılmadığını takip edeceğiz. Ondan sonra yeni ödenek göndereceğiz. Arıtma tesislerinin tamamını bakanlığımızın karşılaması mümkün değil. Antalya'ya bu konuda önemli ödenek gönderiyoruz ve bunların yerinde kullanıldığını görüyoruz. Artan yatak kapasitesine göre arıtma tesislerinin revize edilmesi gerekiyor. Elimizdeki bütçe imkanları nispetinde yardım ediyoruz. Yatırımların hızlandırılması amacıyla bir ödenek temin ettiğimizde hangi talepleri karşılayabiliriz, hangilerine daha çok kaynak aktarmamız gerekir bunları belirlemek amacıyla bölgeye geldik. Arıtmalarda eksiklerimiz tabii ki var. Belediye başkanlarımız bunları bize iletiyor. Bunu devamlı istişare ediyoruz.''
(FÜ-GÜÇ-SA)23.09.2011 15:37:41