ODTÜ Mezunları Derneği'nin, Bulgaristan'dan Open Society Club isimli
sivil toplum kuruluşuyla ortak yürüteceği ''Diyalog İçin Halk Bilimi'' projesi başlatıldı.
Türkiye ve AB Sivil Toplum Diyaloğu 2-
Kültür ve
Sanat Hibe Programı kapsamında finanse edilen proje kapsamında, Türk ve Bulgar sivil toplum örgütleri arasında
Balkan halk bilimi alanında işbirlikleri geliştirilecek.
Projede özel olarak seçilen
Ankara ve Rusçuk illerinde özel folklar etkinlikleri düzenlenecek.
Projenin başlaması dolayısıyla ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesislerinde açılış töreni düzenlendi.
Törende konuşan proje yürütücüsü
Savaş Ektirici, Balkan
ülkeleriyle Türkiye'nin dillerini, müziklerini, oyunlarını, masallarını ve pek çok kültürel değeri paylaştığını anlattı. Bu ülkelerin pek çok değerini birbirlerine aktardığını vurgulayan Ektirici, böylece tarihsel göç yolları üzerinde halk biliminin daha da geliştiğini söyledi.
Projeyle iki ülkenin halk bilimi gönüllülerini buluşturacaklarını dile getiren Ektirici, ''İki ülke gençlerinin kilimlerdeki ilmikleri keşfetmelerini ve bu ilmiklerle oluşacak kültürel ağlarımızı pekiştirmelerini bekliyoruz'' dedi.
ODTÜ Mezunları Derneği Başkanı Himmet
Şahin de ODTÜ mezunlarının iş yaşamlarının dışında sosyo kültürel alanda etkin faaliyetler yürüttüklerine işaret etti. Projenin derneğin AB tarafından desteklenen ilk projesi olduğunu belirten Şahin, projeyle iki ülke arasında halk bilimi köprüsünün kurulacağını söyledi.
Açılış törenine Bulgaristan'dan katılan Open Society Club temsilcileri ise proje ile iki ülkenin halk sanatları arasındaki, halk müziği, halk dansları ve el sanatları konusunda
işbirliği sağlanacağını belirtti.
Halk biliminin, tüm insanları birleştiren güçlü bir unsur olduğu için
tercih edildiğini anlatan temsilciler, projeyle iki ülke gençlerinin resmi okullarda elde edemeyecekleri bilgi birikimine kavuşacağını kaydetti.
''Diyalog İçin Halk Bilimi'' projesi, ODTÜ Mezunlar Derneğinin yanı sıra ODTÜ, Kültür ve
Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, Ankara Kulübü Derneği'nin katılımıyla yürütülecek. Proje, folklor konusunda faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri, yerel örgütler, üniversite mezunları dernekleri, üniversite kulüpleri ve halk bilimiyle ilgili çevrelere ulaşmayı hedefliyor.
Proje kapsamında, konferanslar düzenlenecek, sergiler ve çalıştaylar hazırlanacak. Ayrıca Ankara'daki Fevziye Köyü ile Rusçuk'taki Ivanova Village isimli göçmen köylerinde özel folklor etkinlikleri düzenlenecek, web portalı hazırlanacak.
(SME-ÇAL)18.06.2011 15:37:30