Kış mevsiminin habercisi olarak bilinen
alıç meyvesi sarı, turuncu ve kırmızı renkleri ile pazardaki yerini aldı.
Batı
Karadeniz ormanlarında kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılık bölgelerde yetişen kırmızı ve sarı renkli vitamin kaynağı alıç meyvesi, köylüler tarafından toplanarak pazarda satılmaya başlandı.
Piyasaya yeni çıkması nedeniyle 2 liradan satılan alıç meyvesine en çok çocuklar ilgi gösteriyor. İplere tespih gibi dizilerek satışa sunulan alıç, köylülere
ek gelir sağlarken sağlığa da önemli katkısı bulunuyor.
-KALP DOSTU-
Kastamonu Üniversitesi
Orman Fakültesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Kerim
Güney, Türkiye'nin bir çok bölgesinde yetişen alıçın ipe dizilebilen türleri yanında tıbbi amaçlı kullanılan ve
halk arasında ''yemişen'' olarak bilinen tek çekirdekli türünün Kastamonu'nun ormanlık, kayalık alanlarında geniş yayılma gösterdiğini belirtti.
Yemişen adıyla bilinen (Crataegus monogyna) türünün meyvelerinin yanında ilkbahardaki
çiçek ve yapraklarının da demleme şeklinde hazırlanarak kullanımının
kalp kaslarının güçlenmesine
destek verdiğini ifade eden Güney, düzenli bir kullanımla 4-8 hafta içinde etkisini kullanan kişi üzerinde hissettirdiğini söyledi.
Diğer tıbbi bitkilerden farklı olarak uzun süreli kullanımının bir yan etki ortaya çıkartmadığı alıçın, kalp ritm bozukluklarında, sinirsel kalp çarpıntılarında,
kalp yetmezliği, ağır
enfeksiyon sonrası kalp kaslarının zaafiyetinde, kalp krizi sonrasında, yüksek kan basıncına karşı ve
damar sertliği gibi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini dile getiren Güney, ''Ancak unutulmamalıdır ki tıbbi tedaviye destek nitelikteki bu tip kullanımlarda hekim onayı alınmalıdır. Şifa kaynağı bu ve benzeri bitkilerimizi sadece hastalandığımızda değil, sağlıklıyken de kullanarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmeliyiz'' dedi.
(CB-İS-YÜC)07.10.2011 12:57:59