Aile hekimleri bundan böyle
akşam saatlerinde de
hastalara bakacak. Saat 17.00'den sonra vatandaşlar hekimine gidip muayene olabilecek. Bunun için bir mahalleden belli sayıda vatandaşın il sağlık müdürlüklerine dilekçeyle başvurması gerekiyor.
Türkiye'nin 81 ilinde hayata geçen
aile hekimliğinde 'vatandaşa göre
tedavi saatleri'
uygulaması başlıyor. Aile hekimleriyle ilgili
mesai kaydırması çalışması yapan
Sağlık Bakanlığı, bu konuda il sağlık müdürlüklerini yetkilendirdi. Haftalık mesaileri 40 saat olan aile hekimlerinin, bu dilimi en verimli şekilde kullanmaları için mesai bölünecek. Vatandaşın en çok gerekli olduğu saatlere göre aile hekimlerine yeni çalışma saatleri
tayin edilecek.
Yeni uygulama için münferit birkaç vatandaşın başvurusu değil,
aile hekiminin baktığı mahalleden toplu başvuru gelmesi gerekecek. Örneğin bir mahalledeki 500 vatandaş, 'Akşam 17.00 ile 20.00 arasında
hizmet almak istiyoruz' diye talepte bulunacak. Bu başvuru, ilçelerdeki sağlık grup başkanlıklarına veya muhtarlıklar aracıyla il sağlık müdürlüklerine ulaştırılacak. Aile hekimi de vatandaşın bu talebine göre yeni çalışma saatlerini il sağlık müdürlüğüne bildirecek. İl sağlık müdürlükleri, aile hekiminin yeni mesai saatlerini onaylayacak ve ilan edecek.
Anadolu Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği Genel Başkanı Yusuf Babar, böyle bir çalışmanın çok faydalı olacağını belirtti. Babar, "Aile hekimi, baktığı vatandaş grubunun aile sağlığı merkezine en rahat başvurabileceği saatlerde çalışacak.
Sabah muayenelere geç başlayıp akşam geç gidebilecek. Her aile hekiminin günde 2 saat esnetme uygulamasına imkan tanıyan yeni çalışma modeliyle köylerde çapa sonrasına muayene ve tedavi koymak isteyen aile hekimi, o saatlerde hasta bakabilecek." dedi.