Danıştay Başkanı
Hüseyin Karakullukçu, yargı
sistemlerinin
toplumla uyum sağlamasının, dünyadaki değişimin takip edilmesiyle mümkün olduğunu söyledi.
Uluslararası
Yargıçlar Birliği (AIJ) 54. Genel
Kurul Toplantısı,
İstanbul Conrad Hoteli'nde başladı.
Danıştay Başkanı Karakullukçu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bu toplantının,
yargıç ve savcıların düşüncelerini aktarabilmeleri açısından önemli bir işlev gördüğünü ifade etti. Önemli medeniyetlerin buluştuğu, dinlerin, kültürlerin ve kıtaların birleştiği İstanbul'da, medeniyetleri ayakta tutan yargı erkinin temsilcileri olarak bir araya gelinmesinin önemine işaret eden Karakullukçu, ''Yargı sistemlerinin toplumla uyum sağlaması, dünyadaki değişimin takip edilmesiyle mümkün'' dedi.
Demokratik
yönetim modelinde, yasama, yürütme ve yargının dışında
sivil toplum kuruluşlarının önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Karakullukçu, şunları kaydetti:
''Demokrasinin motifleri olarak nitelendirilen ve uluslararası belgelerde adı geçen toplantılar, örgütlenme özgürlüğü çerçevesinde oluşmaktadır.
Temel insan haklarının en önemlilerinden biri olarak kabul edilen düşünceyi açıklama hakkı daha iyi şekilde yerine getirilebilmektedir. Böylelikle bu hak demokratik ve çağdaş bir toplumun oluşmasına
hizmet etmektedir. Toplantıya birçok ülkeden gelenlerin olması işlerin öneminin göstergesidir.''
Danıştay olarak bu toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını anlatan Karakullukçu, organizasyonun dünya hukukunun gelişmesine katkıda bulunmasını temenni etti.
YARSAV Başkanı Murat
Arslan, Uluslararası Yargıçlar Birliğinin (AIJ) 74 ülkeden üyesi olduğunu ve
Türkiye'yi YARSAV'ın temsil ettiğini belirterek, Birliğin,
Birleşmiş Milletlerin resmi danışma organı olduğunu ve BM'in özel
raportörünün de toplantıya katıldığını kaydetti.
Arslan, bu toplantıyla uluslararası ölçekte iş birliği sağlamayı amaçladıklarını ifade ederek, ''Bu organizasyonda, Türkiye'de yaşanan yargı sorunlarını, evrensel platformda çözmeyi amaçlıyoruz. Demokrasinin en önemli özelliği
hesap verilebilir bir sistem olmasıdır. Yargının bağımsızlığını isterken, bütün sorumluluktan muaf tutulmasının değil, yargının da topluma hesap vermesi gerektiğini düşünüyorum'' dedi.
Toplantıda, yargısında sorun yaşanıldığı düşünülen ülkelerden Türkiye,
İtalya ve Slovakya'nın raporlarının görüşüleceğini ifade eden Arslan, yargıdaki sorunlarla ilgili Birliğin desteğiyle çözüm aranacağını kaydetti.
Arslan, yargı bağımsızlığının fiziksel ve
ekonomik koşulları, suç örgütleriyle mücadele ve küreselleşen dünyada
sınır ötesi sorunlar gibi konuların tartışılacağı Genel Kurul'un, 8
Eylül Perşembe günü, sonuç bildirgesinin okunmasıyla sona ereceğini söyledi.
-DENİZ FENERİ SORUŞTURMASINA İLİŞKİN RAPOR-
Konuşmasının ardından bir gazetecinin, ''YARSAV'ın hazırladığı raporda,
Deniz Feneri soruşturması ile ilgili birtakım başlıklar ve
referandum süreci yer alıyor. Bunlarla ilgili neler söyleyeceksiniz?'' sorusu üzerine Arslan, şunları kaydetti:
''Bu toplantının özelliklerinden biri, yargısında sorunlar olan ülkeler birtakım raporlar hazırlayarak tartışmaya sunuyor. Ülkemizde yargıyla ilgili son dönemde birtakım sorunlar var. Biz de yargıçlarla ilgili sorunlar, son dönem atamaları ve yürüyen davalara yapılan müdahalelerle ilgili raporlar hazırladık. Bu rapor da Deniz Feneri Davası ile ilgili ayrıntılı bir bölüm hazırladık. İsmi Deniz Feneri olunca, yürüyen bir soruşmada güzel de gittiğine dair bir kanı varken, bu müdahaleyi şu anda anlayamıyoruz. Bizi tatmin edici bir açıklama olmadı. Bizim, siyasi iktidarın
HSYK üzerinden ya da başsavcılık üzerinden
yargıya müdahale ettiğine ilişkin ciddi kaygılarımız var. Bunu da bu toplantıya taşıyıp, yargıç ve savcıların bağımsızlığını sağlamak üzere uluslararası planda nasıl bir çözüm bulabiliriz? Bunu araştıracağız. Hükümetle bazen kilitlenme yaşayabiliyoruz. BM'ye de toplantının sonuç bildirgesini rapor şeklinde sunacağız.''
AIJ Başkanı Fatoumata Diakite de organizasyonun, Birliğin geleceği için önemli olduğunu ve temel konuların tartışılacağını belirterek, amaçlarının dünyanın neresinde olursa olsun yargıçların haklarını korumak olduğunu söyledi. Diakite, Türkiye'ye geldiklerinden bu yana kendilerine gösterilen dostça yaklaşımlardan dolayı Türkiye ve YARSAV'a teşekkür etti.
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Hüseyin
Yıldırım da bilimsel ve teknolojik alandaki gelişmenin ekonomik ve sosyal faaliyetlerde küreselleşmeye neden olduğunu, ancak ortak değerlerle de birleşildiğini kaydetti.
Bu toplantının, temel hak ve özgürlüklerin güçlendirilmesi ve alternatif çözüm yollarının geliştirilmesine önemli katkı vereceğini düşündüğünü ifade ederek, 7 Eylül'de Çırağan Sarayı'nda konuklar onuruna verilecek yemeğe bütün katılımcıları davet etti.
Toplantıya, yargıç ve savcıların yanı sıra
İstanbul Valisi Hüseyin
Avni Mutlu da katıldı.
(EFD-DÜR-ZG)05.09.2011 13:01:13