Bitlis'in
Ahlat ilçesinin Belediye Başkanı Mümtaz Çoban, Ahlat'ın
UNESCO adaylığıyla ilgili, ''Ahlat sadece
Türkiye açısından değil, dünya mirası açısından da önemli bir yerdir'' dedi.
Selçuklu döneminden kalan birçok tarihi eseri içinde barındıran Ahlat'ta, Eski Yerleşim ve Selçuklu Mezar Taşları'nın UNESCO'nun kültür mirası listesine alınması için başlatılan çalışma devam ediyor.
Belediye Başkanı Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda UNESCO'nun geçici listesinde bulunan Ahlat Eski Yerleşimi ve Selçuklu Mezar Taşları'nın, asıl listeye alınması için çaba gösterdiklerini söyledi.
UNESCO ile ilgili alan çalışmalarının tamamlandığını, bağlantı yolları ve alanların seçiminin yapıldığını belirten Çoban, şöyle konuştu:
''Ahlat, sadece Türkiye açısından değil, dünya mirası açısından da önemli bir yerdir. Mısır'daki piramitler, Hindistan'daki Taç Mahal ve
Çin Seddi dünya için ne anlam ifade ediyorsa, Ahlat Selçuklu Mezarlığı da aynı anlamı ifade ediyor. Ecdat mirasımızın en önemli parçası olan Ahlat'ın envantere girmesiyle UNESCO çok şey kazanacak. Burası kamuoyunun gündemine girmesine rağmen zaman kaybına uğramış. Sayın Cumhurbaşkanımız
Abdullah Gül, teveccüh göstererek bu ecdat mirasını sahiplendi. Bu konu Türkiye'nin gündemine oturmuş. Biz bunu çok önemsiyoruz. Burası Türk dünyasının ortak mirasıdır.''
Ahlat'ın, ''Kubbet-ül
İslam'' markasıyla Anadolu'da tek şehir olma niteliğini taşıdığını dile getiren Çoban, Ahlat'ın bütün İslam dünyasının da ortak mirası olduğunu ifade etti.
Çoban, böylesi bir zenginliğin zaman geciktirmeden ilgili kurumlarla iş birliği yapılarak UNESCO'nun asıl listesine alınması gerektiğine dikkati çekerek, çalışmaların resmiyette tamamlandığını ancak halen uygulamaya geçilemediğini kaydetti.
Selçuklu Mezar Taşları'nın, kültürel ve tarihi dokunun en nadide parçası olduğunu anlatan Çoban, tek alan üzerinde oluşturulan İslam dünyasının en önemli zenginliğinin ve ülkenin tapusunun Ahlat olduğunu savundu.
(OB-ŞT-LEV-ARD)07.07.2011 15:03:08