Amerika Birleşik Devletleri Rutgers Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robin Brumfield, ABD'de uygulanan ''
Kadın Çiftçilere Yönelik
Tarımsal İşletmecilik Eğitim
Projesi''nin
Antalya'da uygulanması için Antalya
Ticaret Borsası'ndan
destek beklediklerini bildirdi.
Amerika Birleşik Devletleri Rutgers Üniversitesi Tarım, Gıda ve Kaynak Ekonomisi Bölümü'nden tarımsal
işletmecilik uzmanı Prof. Dr. Robin Brumfield, ABD'de stratejik
iletişim danışmanı olan Mick Minard ve
Akdeniz Üniversitesi
Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burhan Özkan ile birlikte Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır'ı ziyaret etti.
ABD'de 26 eyalette yürütülen ve başarılı sonuçlar alınan, ''Kadın Çiftçilere Yönelik Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi'' hakkında Ali Çandır'a bilgi veren Brumfield,
Akdeniz Üniversitesi ve Gıda Tarım ve
Hayvancılık İl Müdürlüğü işbirliğiyle Antalya'da uygulanmaya başlayacak projeye ABT'nin desteğini istedi.
Brumfield, proje ile ABD'de 8 bin kadının
çiftçinin eğitildiğini belirterek, ''Projenin temel amacı, karlı ve sürdürülebilir bir tarımsal
üretim faaliyeti için kadın çiftçilerin işletme yöneticiliği konusundaki bilgi ve beceri düzeylerini artırmaktı'' dedi. Brumfield, projenin Antalya'da başarılı olması halinde
Türkiye genelinde uygulanabileceğini kaydetti.
Prof. Dr. Burhan Özkan da, Türkiye'de istihdama katılan kadınların yüzde 42,4'ünün tarım sektöründe çalıştığını ve kırsal alandaki 100 kadından 84'ünün tarım sektöründe çalıştığını bildirdi. Özkan, tarım sektöründe çalışan kadınların eğitiminin önemini vurgularken, projenin bu kapsamda yararlı olacağını söyledi.
-''KADINLARIN EĞİTİMİNE ÖNEM VERİYORUZ''-
ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır ise, kadınların eğitiminin önemli olduğunu belirterek, tarım sektöründe çalışan kadınların eğitimine borsa olarak büyük önem verdiklerini bildirdi.
Projeyi, kadına yeni bir iş alanı yaratması, ürettiği malı pazarlama yöntemlerinde kadına belirleyici rol yüklemesi halinde destekleyeceklerini belirten Çandır, ''Kadın Çiftçi Tarımsal İşletmecilik Eğitim Projesi'nin iz bırakabilmesi için kadına yeni iş alanı oluşturması, bunun patronunun da kadın olması gerekmektedir'' dedi.
Çandır, borsanın tarım sektöründe çalışanlara yönelik Tarımsal Uygulamalı Mesleki Eğitim Merkezi'nde (TUMEM) verdiği eğitim çalışmalarını anlattı ve ATB öncülüğünde yürütülen ''Kekik, Defne ve Adaçayında
Hasat ve Hasat Sonrası İşlemlerdeki Verimlilik Kaybını Önleme Projesi'', ''Siyah
Mersin Projesi'', ''Kampüsten İşe Projesi'', Yöresel Ürünler Fuarı, ''Tarımda Küçük İşletme Kalmasın Projesi'' hakkında da bilgi verdi.
Ali Çandır, ''Biz her ne kadar tüccar kuruluşu olarak biliniyorsak da, tarımsal üretimin yaygınlaşması ve kalitesinin artırılması için çok önemli projeleri sektörün paydaşları ile birlikte yürütüyoruz'' diye konuştu.
(VHD-GÜÇ-ST)12.09.2011 12:52:26