80 yıllık ömrünün 65 yılını kasket

80 yıllık ömrünün 65 yılını kasket üretimine adadı -Simav ilçesinde yaşayan 65 yıllık kasket ustası, çırak bulamaması ve kasket kullanımının azalmasına rağmen mesleğinden vazgeçmiyor -Kasket ustası Örnekler: En büyük üzüntüm; kimseye


KÜTAHYA (A.A) - Zekeriya Türkel - Kütahyanın Simav ilçesinde yaşayan 80 yaşındaki kasket ustası, çırak bulamaması ve kasket kullanımının azalmasına rağmen 15 yaşında başladığı mesleğinden vazgeçmiyor.
     Simav Cumhuriyet Caddesindeki Şapkacı Yaşar adlı dükkanında 65 yıldır kasket üreten Yaşar Örneker (80), AA muhabirine, Simavın ilk ve tek kasket ustası olduğunu söyledi.
     Çok titiz olduğundan şimdiye kadar hiçbir çırağının kalıcı olmadığını ve dükkanında tek başına çalıştığını belirten Örneker, Unutulmaya yüz tutmuş mesleklerden kasket ustalığını bundan sonra yapar mı bilmem. En büyük üzüntüm; kimseye bu mesleği öğretemeden ölecek olmam dedi.
     Kasket ustalığını, İzmirde ustası merhum Ali Atalaydan 15 yaşında öğrendiğini dile getiren Örneker, mesleğinin 1970li yıllara kadar revaçta olduğunu bildirdi.
     O yıllarda siparişlere yetişemediğini anlatan Örneker, şöyle devam etti:
     Son yıllarda şapka kullanımı azalsa da kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın çoğu şapkasız sokağa çıkmıyor. İşlerim o kadar da kötü değil. Çok şükür satışlarımı yapabiliyorum. Zaten yaşlandım. Bu saatten sonra hangi işi yapabilirim- İki çocuğum ve 4 torunum var. Bu mesleği çocuklarım yapmadı ki, başkaları yapsın. Zaten Simavda ben ölünce bu meslek de ölecek, bunu iyi biliyorum.
    
     -Kasket modellerini kendisi belirliyor-
    
     Örneker, dikimini yaptığı kasketlerin tasarımlarının da kendisine ait olduğunu ifade ederek, yazlık ve kışlık üretim yaptığını ve modellere uygun kumaş kullandığını belirtti.
     Büyük ve küçük olmak üzere iki tür kalıp bulunduğunu ve kasketleri bunlara göre diktiğini anlatan Örneker, şunları kaydetti:
     Kalıplardan yararlanarak önce kesim yapıyorum. Daha sonra şapkanın gövdesiyle üst bölümünü birleştiriyor, astarını da tamamlayarak satışa hazır hale getiriyorum. Gençler açık renk, yaşlılar da koyu renk kumaştan dikilen şapkaları tercih ediyor. Ürünlerimi hem perakende hem de toptan satıyorum. Bursa, Balıkesir ve Uşaka toptan ürün veriyorum. Şapkalarım beğeniliyor ama bu mesleğin ilçemizde benimle birlikte tarih olup gideceğine üzülüyorum.
     Örneker, mesleğinin unutulmaya yüz tutmuş el sanatları arasına girmesinden üzüntü duyduğuna işaret ederek, kasket ustalığını ölünceye kadar sürdürmeyi amaçladığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber 80 yıllık ömrünün 65 yılını kasket Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER