8. Zeytin Hasat Günleri

8. Zeytin Hasat Günleri -Ayvalık Belediyesi ve ATO tarafından ortak istek zeytine destek sloganıyla yapılacak etkinlik, 19-21 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek


BALIKESİR (A.A) - Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Ticaret Odası (ATO) işbirliğiyle düzenlenen 8. Zeytin Hasat Günleri, zeytin ve zeytinyağı sektöründeki sorunlara dikkat çekmek amacıyla ortak istek, zeytine destek sloganıyla 19-21 Ekim tarihleri arasında yapılacak.
     Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve merkezi Madridde bulunan Uluslararası Zeytinyağı Konseyinin (UZK) katkı sağladığı 8. Zeytin Hasat Günlerinin bu yılki programı, halkın daha yoğun katılımı hedeflenerek hazırlandı.
     Sürprizlerle dolu bir sokak şenliğiyle başlayacak programda, profesyonel bir ekibin yapacağı zeybek gösterisi, özellikle çocukların ilgisini çekecek sihirbaz ve jonglör performansları yer alacak.
     Hasat Günlerinin vazgeçilmez etkinliği olan Zeytinyağı Pazarı bu yıl daha zengin içerikli açılacak. Cumhuriyet Meydanında kurulacak 30 stantta, zeytinyağı sektörünün önde gelen kuruluşları, Ayvalıkın yerel markaları ve tüketiciler bir araya gelecek.
     Yeni hasat yağların satışa sunulacağı pazarda ayrıca, sektördeki en son teknik gelişmeleri yansıtan makineler tanıtılacak. Taze zeytinyağı alımları yapılabilecek, arzu eden restoran ve oteller bağlantı gerçekleştirebilecek. Bu arada, Türkiyenin büyük otellerinin mutfaklarında görev yapan usta şefler de pazarı ziyaret ederek Ayvalık zeytinyağını yerinde tadacak.
     Zeytinyağı Pazarı bu yıla özgü olmak üzere Kurban Bayramının 3. günü olan 27 Ekime kadar açık kalacak.
    
     -Ayvalık zeytinyağını dünya tanıyacak-
    
     8. Zeytin Hasat Günlerinin dikkate değer bir yeniliği de ihracat olanaklarının artırılması için dünyaya açılma atılımı. ATO, bu amaçla hazırladığı özel bir duyuruyu, ticaret ataşelikleri aracılığıyla zeytinyağı ithal eden 11 ülkeye ulaştırdı ve bu ülkelerdeki zeytinyağı ithalatçıları Ayvalıka davet edildi.
     Davetin beklenen ilgiye ulaştığı ve son bilgilere göre 5 ülkedeki 15 ithalatçının, ATOnun çağrısına uyarak Ayvalıka geleceği bildirildi. Rusya, Güney Kore, Çin, Kanada ve Hindistanın ardından diğer ülkelerin de olumlu yanıt vermesinin beklendiği öğrenildi.
     8. Zeytin Hasat Günleri programı kapsamında Siirtten gelecek 40 öğrenci ve 5 öğretmen, Ayvalıkta ağırlanacak. Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbantın öncülük ve desteğiyle gerçekleşecek bu ziyaret sırasında 6 ve 8. sınıf öğrencisi olan ve zeytinyağı kavramından uzak büyüyen çocuklar, 3 gün boyunca Ayvalıklı yaşıtlarının evinde kalacak.
    
     -Balık-ekmek ikramı-
    
     Etkinlik çerçevesinde düzenlenecek Hasat Töreni, bu yıl Yelda ve İbrahim Ustalı kardeşlerin Gümüşlüdeki zeytin bahçesinde gerçekleştirilecek ve katılan herkese yemek ikram edilecek.
     Gelenekselleşen balık-ekmek ikramı bu yıl yine Cumhuriyet Meydanında yapılacak, iki gün boyunca isteyen herkes Ayvalıkın özel bir lezzeti olan sardalya balığının tadına varacak.
     Hasat Günlerinde, her yıl olduğu gibi, zeytinciliğin yaşadığı sorunların tartışılacağı ve önerilerin sunulacağı paneller düzenlenecek.
     Ortak istek, zeytine destek başlıklı panelde, daha iyi bir zeytin hasadının sağlanabilmesi için izlenmesi gereken yollar masaya yatırılacak.
    
     Muhabir: Emrah Elmas / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber 8. Zeytin Hasat Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER