8 Mayıs Dünya Talasemi Günü

8 Mayıs Dünya Talasemi Günü -Türkiye Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Canatan: -2002den beri önleme yapılmasaydı beklenen yeni hastaların bugüne kadar tedavi masraflarının devlete maliyeti 100 milyon lira olacaktı


ANTALYA (A.A) - Türkiye Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, 2002den beri önleme yapılmasaydı beklenen yeni hastaların bugüne kadar tedavi masraflarının devlete maliyeti 100 milyon lira olacaktı dedi.
     Prof. Dr. Duran Canatan, yönetim kurulu üyeleri ve talasemi hastaları 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtına çelenk sundu. Canatan ve beraberindekiler daha sonra Antalya Valisi Ahmet Altıparmakı makamında ziyaret etti.
     Ziyarette konuşan Prof. Dr. Duran Canatan, Dünya Talasemi Federasyonunun 1987 yılında kurulduğunu ve 60 ülkede 98 üyesi olan bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi. Federasyon üyesi ülkelerde 18 yıldır değişik etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Canatan, Türkiyede 8 Mayıs 2003ten bu yana Ulusal Talasemi Önleme programıyla çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirtti.
     Talaseminin nesilden nesile aktarıldığını, başkalarına bulaşma durumunun olmadığını ifade eden Canatan, hastalığın toplum eğitimi, evlilik öncesi tarama ve doğum öncesi tanı testleriyle önlenebileceğini kaydetti.
     Canatan, talasemi tedavisinin zor ve pahalı olduğunu, bir hastanın devlete yıllık maliyetinin 10-12 bin lira olduğunu vurgulayarak, Ulusal Talasemi Önleme Programı ile hasta sayısı 2002den beri toplam 968 kişi artış göstermiş, hasta sayımız 5 bin 500 civarında kalmıştır. 2002den beri önleme yapılmasaydı beklenen yeni hastaların bugüne kadar tedavi masraflarının devlete maliyeti 100 milyon lira olacaktı dedi.
     Türkiyedeki 550 talasemi hastanın 800ünün Antalyada yaşadığını bildiren Canatan, Antalyanın hastalığın tedavisi ve önlenmesinde lider şehir olduğunu bildirdi.
     Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, hastalara geçmiş olsun dileklerini iletti.
     Antalyanın Türkiyede talasemi hastalığının en sık görüldüğü il olduğuna değinen Altıparmak, hastalığın artışının önüne geçilmesi ve azaltılmasının büyük başarı olduğunu belirtti. Altıparmak, talasemi hastalığındaki artışın önlenmesindeki en önemli unsurun, çiftlerin evlilik öncesi testlerinin yaptırması olduğuna dikkati çekti.
     Ziyaretin ardından Altıparmak, 4 yaşındaki talasemi hastası Sude Sarıçaya oyuncak hediye etti.
     (MUH-GÜÇ)
<< Önceki Haber 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER