Yakup Bakar -
Erzincan'da kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan saraciyelik mesleğinin son ustası 86 yaşındaki Mesut Patır, sağlığı elverdiği sürece mesleğini yapacağını belirtti.
Patır, AA muhabirine yaptığı açıklamada,
Sanayi çarşısındaki 10 metrekarelik dükkanında 75 yıldır saraciyelik yaptığını belirterek, el emeği göz nuru işlerini, ilerlemiş yaşına rağmen ilk yıllardaki aynı incelikle yapmaya çalışıyor.
Şu anda daha çok cep telefonu,
bıçak,
silah,
elektronik cihaz kılıfları, cüzdan ve
deri ürünlerin tamirinin yapıldığını bildiren Patır, şunları kaydetti:
''Baba mesleği olarak başladığım saraciyelik mesleğini günümüze kadar devam ettirdim. Her sabah dükkana gelip, boynuma önlüğümü takıp, yeni bir çırağın işe başladığı heyecanla işimi yapmaya çalışıyorum. Ömrüm yettiği ve elim, ayağım tuttuğu sürece mesleğimi devam ettireceğim. Her
sabah namazı kıldıktan sonra yeni işe başlıyormuş gibi hevesle dükkanımı açıyorum.''
-ABD'Lİ ASKERLERE ÖZEL KILIF-
Patır, müşterileri arasında
yerli ve
yabancı kişilerin bulunduğuna dikkat çekerek, gurbetçi müşterilerinin yanı sıra
Adana'daki
İncirlik hava üssünde bulunan ABD'li askerlere kumanda ve cep telefonu kılıfı yaptığını söyledi.
''Beni evimden alarak, özel iş yaptıranlar var'' diyen Patır, şöyle devam etti:
''Bunun nedeni ise artık bu işi yapan kimsenin olmaması. Erzincan dışındaki yerlerden deri kılıf siparişleri almaktayım. Yurt dışından gelen gurbetçilere özel işler yapıyorum. Aldıkları teknolojik cihazlara deri kılıflar yapıyorum. Adana İncirlik Hava Üssünde bulunan ABD'li askerlere kumanda ve cep telefonu kılıfı da yaptım. Yaptığım işleri beğenip benden daha çok sayıda kılıf istediler ama tek kişi olduğum için kabul etmedim. Bir deri parçasından onlara özel kılıf yaptım. Öyle ki
pazar günü işe gelip dükkanın kapısını kitleyip o işleri öyle yaptım.''
Patır ayrıca, saraciyelik mesleğinin bitme noktasına geldiğine dikkat çekerek, ''Bu ağır bir iş. Yapacağın iş belli değil. Müşterinin getirdiği ürüne göre deriden kılıf yapıyorsun. Birçok çırak yetiştirdim ama şu anda bu işi yapan yok. En son 9 yıl önce bir çırağım vardı, o da beni bırakıp Antalya'ya gitti. Sanatta zenginlik yoktur. Sanatta sadece geçim vardır. Hiçbir sanatta çalışayım zengin olayım yoktur, geçim vardır'' diye konuştu.
(YB-AKS-MTN)11.09.2011 12:26:40