66. Verem Savaşı ve Program Haftası

66. Verem Savaşı ve Program Haftası


ERZURUM (A.A) - Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü, 66. Verem Savaşı ve Program Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek.
     Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğu belirtildi. Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 2011 yılında dünyada 8,7 milyon yeni tüberküloz vakası olduğu, 1,4 milyon kişinin tüberküloz hastalığından öldüğünün tespit edildiği vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:
     Ülkemizde ise yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmakta olup bu hastalık halen ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır. Verem hastalığı, hasta insanlardan öksürme, hapşırma ile ortama yayılan mikrobun, solunum yoluyla alınması sonucu bulaşır ve tedavi edilmeyen her hasta yılda 10-15 kişiye verem hastalığını bulaştırır. Verem hastalığı en çok akciğerleri tutmakta olup hastalık lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda görülebilir. Bu hastalık, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, gece terlemesi, öksürük balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Özellikle iki-üç haftadan uzun süren öksürükte veremden şüphelenmek gerekir.
     Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi Verem Savaş Birimlerinde hastalığın teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığı, tedavisinde kullanılan ilaçların Verem Savaş Dispanserleri tarafından ücretsiz verildiği vurgulandı.
     Açıklamada, verem hastalığıyla ilgili olarak Çok Amaçlı Eğitim Salonunda 9 Ocak saat 14.00da Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Kaynarın katılımıyla konferans verileceği kaydedildi.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 66. Verem Savaşı ve Program Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER