66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası

66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası -Göğüs Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kaynar: Elimizdeki tedavi imkanlarıyla uygun şekilde tedavi etmek koşuluyla artık tüberküloz yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmişti


ERZURUM (A.A) - Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kaynar, Elimizdeki tedavi imkanlarıyla uygun şekilde tedavi etmek koşuluyla artık tüberküloz yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir dedi.
     Kaynar, Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğünce 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla Sağlık Müdürlüğü Çok Amaçlı Eğitim Salonunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, halk arasında ince hastalık olarak bilinen verem hastalığının tıpta tüberküloz olarak adlandırıldığını söyledi.
     Tüberkülozun asıl olarak akciğere yerleştiğini, ama tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalık olduğunu ifade eden Kaynar, Bilinen en eski hastalıklardan biri olmasına, sebebinin kesin olarak bilinmesine, 50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına rağmen ve üstelik korunabilir bir hastalık olmasına karşın, halen dünyada en yaygın ve ölümcül hastalıklardan biri olmaya devam etmekte ve yılda 3 milyonu aşkın kişi tüberküloz nedeniyle kaybedilmektedir dedi.
     Kaynar, her 3 kişiden birinin tüberkülozla karşılaştığını ve tanıştığını belirterek, Türkiyenin de tüberkülozun sık görüldüğü ülkeler arasında olduğunu vurguladı. Tüberkülozun en çok Marmara Bölgesinde, en az da Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesinde görüldüğünü ifade eden Kaynar, şöyle devam etti:
     Hastalığa sebep olan mikrop veremli hastadan sağlam kişiye geçerek yayılır. Verem mikrobu hava yoluyla bulaşır. Hasta kişinin öksürmesi, aksırması, konuşması ve nefes alıp vermesi sırasında havaya saçılan mikroplar havada günlerce asılı halde canlı kalmaktadır. Hasta kişiyle teması olan yani kapalı ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişiler nefes aldıklarında havadaki bu mikroplar onların akciğerlerine ulaşır ve orada yerleşerek hastalığı başlatır.
     Kaynar, balgamında mikrop bulunan, hastalığı yaygın olup öksüren hastaların daha çok bulaşmadan sorumlu olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     Akciğer dışı organ tüberkülozu olanlar 15 günlük tedaviyle pratik olarak bulaştırıcı olma özelliğini kaybeder. Mikrobu alan kişi de bazen 1-2 ay bazen de onlarca yıl sonra hastalık gelişebilir. Elimizdeki tedavi imkanlarıyla uygun şekilde tedavi etmek koşuluyla artık tüberküloz yüzde 100 tedavi edilebilir bir hastalık haline gelmiştir. Ancak bu pratikte tüberküloz tedavisinde sorun olmadığı anlamına gelmez. Günlük uygulamalarda maalesef birçok hastanın tedavisi yetersiz kalmakta ve müzminleşmektedir. Bunun nedeni yanlış veya eksik tedavidir.
     Halk Sağlığı Müdürü Cumhur Hakkı Çankaya da veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk pazar gününden başlayan haftanın Verem Savaşı Eğitimi ve Propaganda Haftası olarak belirlendiğini anımsattı.
     Veremin insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olduğunu, tüm dünyada hala halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu belirten Çankaya, Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 2011 yılında dünyada 8,7 milyon yeni tüberküloz vakası olduğu ve 1,4 milyon kişinin tüberküloz hastalığından öldüğü tespit edilmiştir. Ülkemizde ise yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır dedi.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber 66. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER