6. Uluslararası Balkan Forumu

6. Uluslararası Balkan Forumu -Kosova Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Tahiri: -Kosova ve Sırbistan ilişkileri normalizasyon sürecine giriyor, çok tarihi bir adım bu... -TASAM Başkanı Şensoy: -"Çok kutuplu sofistike rekabete da


EDİRNE (A.A) - Kosova Başbakan Yardımcısı Edita Tahiri, Kosova ve Sırbistan ilişkileri normalizasyon sürecine giriyor, çok tarihi bir adım bu... dedi.
     Tahiri, Edirnede düzenlenen 6. Uluslararası Balkan Forumunda, Balkanlarda siyasi farkındalığın artığını, zihinlerin değiştiğini, bu gelişmelerin bölge açısından çok önemli olduğunu ifade etti.
     Balkanlarda bölgenin demokratik reformlarda da çok önemli bir gelişmeye imza attığını anlatan Tahiri, bölgede son dönemde çok hassas bir yasama gücü olduğunu, bütün devletlerin de bu bağlamda hukukun üstünlüğünü kabul etmesi gerektiğini belirtti.
     Bütün bölgenin ekonomik gelişme açısından zayıf olduğunu anlatan Tahiri, bölgede işsizliğin en önemli sorunların başında geldiğini söyledi.
     Kosova ve Sırbistan ilişkilerinde önemli gelişmelerin yaşandığını anlatan Tahiri Kosova ve Sırbistan ilişkileri normalizasyon sürecine giriyor. Çok tarihi bir adım bu... Biz bunu belki 2-3 sene önce hayal bile edemezdik. O nedenle bu çok güzel bir gelişme. AB bu sene birazcık daha odaklı bir biçimde Balkanlara yaklaşıyor. Herhalde haziran ayında da ABden bölgeye ilişkin bazı önemli kararlar gelecek. Kosova şu anda müzakerelere ve stabilizasyon süreçlerine girmeyi bekliyor. Sırbistan da kabul sürecine girmeyi bekliyorifadelerini kullandı.
     Başbakan Yardımcısı Tahiri, Balkanlarda siyasi farkındalığın artığını, siyasi bağlamda zihinlerin değiştiğini, bu gelişmelerin bölge açısından çok önemli olduğunu ifade etti
     Kosovanın bağımsızlığını tanımayan 5 ülke olduğunu anlatan Tahiri, ülkelerinin dış politikadan zaman zaman ayrıldığını, bu nedenle AB ülkeleri ve Balkan ülkeleri birazcık daha Balkanlara odaklanması gerektiğini belirtti.
     Bu durumun sadece Kosovanın zararına olmadığını tüm bölgeyi etkilediğini anlatan Tahiri, Bu durum bölgede daha iyi bir barış olmasını engelliyor ve etkiliyor. Bizler, bölgedeki aktörler olarak daha kararlı olmalıyız. AB reformlarını daha sürdürülebilir bir şekilde uygulamalıyız. Burada AB ve NATOnunda tabii ki sorumlulukları var. Onlarda bize yardımcı olması gerekir. Özellikle kapasite arttırımı konusunda... Umarım ki önümüzdeki 10 yıl bütün bu AB entegrasyonunun başarıyla sonuçlandığı bir 10 yıl olur. Balkanlar adına da güzel komşuluk ilişkilerinin geliştiği bir 10 yıl olur" şeklinde konuştu.
    
     -TASAM Başkanı Şensoy
    
     Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy ise düzenledikleri forumda, gelecek 10 yıl için Balkanlardaki entegrasyon parametreleri, olası risk ve fırsatları tartışacaklarını belirtti.
     Önümüzdeki 10 yıl için Balkanların yeniden şekillendiğini, 10 yıl içerisinde çok kutuplu sistemdeki küresel ve bölgesel güçlerin tarif edilebilir hale geldiği anlatan Şensoy, şunları söyledi:
     "Bu çok kutuplu güç sistematiğinin yerleşme sürecinin de çok sofistike bir rekabet başlattı. Bu rekabetin çeşitli trendleri ve senaryoları oldu. Bunun da bölgesel anlamda bir takım alt sonuçlar doğurduğunu hep birlikte izliyoruz. Örneğin Arap baharı olarak isimlendirilen süreç de yine global bahar olarak isimlendirilebilecek dünyada devam eden bir sürecin bir alt sonucu olarak değerlendirilebilir. Çok kutuplu sofistike rekabete dayalı global baharın üç temel trend ve olası üç temel senaryo üzerinde şekillendiğini görüyoruz. Üç temel trendin birincisi küresel meydan okumalar olduğunu görüyoruz. Bunlar bir ülkenin ve bölgenin tek başına çözemeyeceği sorunlar olarak önümüzde duruyor. Bütün dünya ve insanlık ailesini ilgilendiren sorunlar. İklim değişiklikleri, nükleer, kimyasal ve biyolojik silahlar gibi birçok temel alanı ilgilendiren küresel meydan okumalarla karşı karşıyayız.
     İkinci trend ise uluslararası sistem bu çok kutupluluğa bağlı olarak gelişen yeni güç adaylarına sistem içerisinde nasıl bir yer verilip verilemeyeceğidir. Üçüncüsü ve en önemlisi de devlet doğasının değişiyor olması. Burada birçok devlet doğasının değişimi içerisinde birçok kavram öne çıkıyor. Özellikle refah, işsizlik, sosyal güvenlik gibi toplumlar arası eşitlik gibi bir çok sorunun, bu devlet doğasının değişimi içerisinde nasıl çözüleceği konusunda çok ciddi arayışlar var."
    
    
     -"Balkanlarda Çok ciddi bir nüfus problemi de var"
    
     Edirne Valisi Hasan Duruer ise Edirnenin tarih ve kültür şehri olduğunu, kente çok önemli tarihi eserlerin bulunduğun belirtti.
     Balkanlarda ciddi ekonomik problemlerin olduğunu ifade eden Duruer,"ABye girseler dahi ABye karşı olan tereddütlerin devam ettiğini, ABnin yaşadığı krizden çıkamayacağını düşünerek, endişelerini dile getiriyorlar. Balkanlarda Çok ciddi bir nüfus problemi de var. Üretmeyen ve tüketmeyen bir toplum haline gelmiş. Azınlıkların durumunda ciddi sıkıntılar var. Ekonomik sıkıntıların armasıyla birlikte azınlıklara karşı olan sıkıntılarında beraber geldiğini görüyoruz" dedi.
     6. Uluslararası Balkan Forumu yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Hakan Şahin
     Yayıncı: Ali Bayaslan
<< Önceki Haber 6. Uluslararası Balkan Forumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER