500 yıllık düğün turizme açıldı, Japonlar

500 yıllık düğün turizme açıldı, Japonlar zeybek oynadı -Muğlanın Milas ilçesine bağlı Çomakdağ köyündeki yaklaşık 500 yıllık düğün geleneği, köye gelen yerli ve yabancı turistler için canlandırılıyor -Çomakdağlı kadınlar, düğünler


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Milas ilçesinin Çomakdağ köyünde geleneksel değerlerinin turizme kazandırılması için çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
     Çoğunluğunu Japonların oluşturduğu 8 ülkeden Çomakdağ köyüne otobüsle gelen 50 kişilik turist grubu, köy girişinde davul zurna ve yöresel oyunlar eşliğinde karşılandı.
     Köy meydanında turistler için 500 yıllık geleneksel köy düğünü canlandırıldı. Düğüne günlük yaşamlarında da kullandıkları ipekten yapılmış kıyafet ve altın takılar, başlarına taktıkları çiçeklerle katılan köylü kadınlar ve kız çocukları ilgi odağı oldu. Köylü kadınların yaptıkları el emeği ürünler de kurulan stantlarda satışa sunuldu.
     Etkinlikte Japon turistler de yöresel kıyafetler giyerek sanatçıların çaldığı müzik eşliğinde zeybek oynadı. Geleneksel köy düğünü, köy halkının halkoyunları gösterisinin ardından sona erdi.
     Düğün töreninden sonra turistlere yöresel yemekler ikram edildi.
    
     -Kültürel değerler turizme kazandırılmaya çalışılıyor-
    
     Çomakdağ Kültür Turizm Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇOKDER) Başkanı Hasan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yörük köyü Çomakdağın yaklaşık 500 yıldır kendine özgü değerleri koruyarak gelecek kuşaklara aktarmaya çalışan çok özel bir yer olduğunu söyledi.
     Kültürlerinin yaşatılıp gelecek kuşaklara aktarılması için dernek kurduklarını, 4 gün devam eden köy düğünlerini 3 saatlik programla yerli ve yabancı konuklara tanıttıklarına dikkati çeken Yıldırım, ayrıca misafirlere köyü gezdirerek gelenek görenekleri hakkında bilgi verdiklerini kaydetti.
     Yıldırım, "Köyde yaşayanlar düğün, giyim ve takı gibi gelenek göreneklerini günümüze kadar yaşattı. Biz de kültürel değerlerimizi turizme kazandırmaya çalışıyoruz. Bölgeye gelen yerli ve yabancı turistler mutlaka köyümüzü gezip incelemek ve düğünleri izlemek istiyor" dedi.
     Köyün halkoyunları ekibinde görev alan Ayşe Sakarya ise günlük hayatta da kullandıkları kıyafetleri eski tarihlerden beri kullanıldığını vurgulayarak, çocuklarına özel günlerde ve düğünlerde yöresel kıyafetler giydirdiklerini, kıyafetlerin ipekten el emeği ile yapıldığını anlattı.
    
     -Japonyanın her yerinde Türk halkoyunları var-
    
     Turist kafilesine rehberlik eden halkoyunları uzmanı Bahri Ertek, 15 günlük program kapsamında Japonya, Çekoslovakya, ABD, Kanada, İsviçre, Yunanistan, Almanya ve Avustralyadan 50 kişilik kafilenin halkoyunlarını öğrenmek için Muğlaya geldiğini söyledi.
     50 yıldır halk oyunları organizasyonlarında yer aldığına işaret eden Ertek, "Ağırlıkla Japonyadan geliyorlar. Bugün Japonyanın her yerinde Türk halkoyunlarını görmek mümkün. Geçen yıl katıldığım bir seminerde 900 Japon halkoyunları eğitmenine bilgi verdim. Böylece halkoyunlarımızı Japonyanın dört bir yanında tanıtmaya çalışıyorum" diye konuştu.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 500 yıllık düğün turizme açıldı, Japonlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER