2011 - Kenan Gürbüz -
Muğla'nın
Yatağan ilçesindeki Stratonikeia Antik Kenti'nde yaklaşık 50 yıldır devam eden kazı çalışmaları kapsamında bir müzeyi dolduracak kadar tarihi eser çıkarıldığı, Muğla Müzesi bünyesinde ''Stratonikeia Salonu'' oluşturulması için girişimlerde bulunulduğu bildirildi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Fen
Edebiyat Fakültesi
Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Bilal
Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentteki kazıların yaklaşık 6 ay sürdüğünü söyledi.
Destek olunması halinde kazıları 12 ay boyunca yapabileceklerini belirten Doç. Dr. Söğüt, ''Stratonikeia Antik Kenti'nde yaklaşık 50 yıldır sürdürülen kazılarda bir müzeyi dolduracak kadar eser çıkarıldı. Muğla Müzesi bünyesinde 'Stratonikeia Salonu' oluşturulması için girişimlerde bulunduk. Dünyanın birçok ülkesinde, antik kentlerdeki kazılarda ortaya çıkarılan eserler, antik kentin olduğu alanda açılan bir müzede sergileniyor. Stratonikeia'da böyle bir
uygulama düşünülmesi lazım. Kazılarda 2011 yılında 7
mezara ulaştık. Mezarlar Orta
Bizans Dönemi'ne ait. Açılan mezarlarda fazla süs eşyası olmaması mezarların fakir halka ait olduğunu gösteriyor'' dedi.
2009'da kuzey şehir kapısındaki çalışmalar sırasında
araba yarışı sahnesinin yer aldığı bloklar bulduklarını ifade eden Söğüt, şunları söyledi:
''Kentin önemli bir caddesinin başlangıcı olduğunu düşündüğümüz bölgede yaptığımız çalışmalarda kabartma olarak yapılmış yeni bir araba yarışı sahnesi daha bulduk. Bulunan araba yarışı sahnesi bizim için çok önemli. Son dönemde bulunan kabartmalar ile antik dönemin kültürel hayatı ve sportif faaliyetleri hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Bulunan araba yarışı sahnesi figürü sayesinde yaklaşık 2 bin yıl önce kullanılan yarış arabalarının özellikleri, koşum takımları gibi detaylar hakkında bilgi sahibi olacağız. Bu eserin bulunması çok önemli ve sevindirici bir gelişme. Özellikle son 2 aylık sürede 2 farklı araba yarışı figürüne ulaşmamız bizi sevindirdi.''
Söğüt,
kazı çalışmaları sırasında geçen ay bir araba yarışı sahnesinin bulunmasının ardından kazı ekibinin çalışmaları hızlandırdığını kaydetti.
Bölgede başka araba yarışı sahnesi figürleri veya farklı figürler bulmayı umduklarını ifade eden Söğüt, ''Tahminlerimiz doğru çıktı. Yeni bulduğumuz kabartma öncekilere göre daha sağlam. Bu eserle birlikte aynı bölgeden 3'üncü araba yarışı figürünü çıkardık.Kazılarda çıkardığımız figür sayısı 4 oldu. Müzedeki 2 eserle birlikte bölgedeki kazılarda bugüne kadar bulunan araba yarışı sahnesi figürü sayısı 6'ya ulaştı. Araba yarışları antik dönem için en önemli faaliyetlerden birisi. Bu yarışlarda başarılı olmak büyük bir onur. Antik dönemde cenaze törenlerinde ve sportif etkinliklerde düzenlenen
araba yarışları büyük önem taşıyor. Antik döneme ait seramik eserler ve yapılar üzerinde araba yarışı figürlerine sıklıkla rastlıyoruz'' diye konuştu.
Stratonikeia Antik Kenti'nde gladyatörlerin yaşadığına dair bugüne kadar önemli bulgulara ulaştıklarını hatırlatan Söğüt, gladyatörlerin antik dönemde bu bölgede yaşadıklarını ve mezarlarının burada olduğunu kaydetti.
Söğüt, ''Gladyatörlerin mezar stellerinden bir grup örnek Muğla Müzesi'nde sergileniyor. Stratonikeia'da son yıllarda yaptığımız çalışmalarda yeni gladyatör isimleri bulduk. Bölgede, gelecekte gladyatörlerin yeni mezar stellerine ulaşacağımızdan eminiz. Antik dönemde Stratonikeia'nın gladyatörler için önemli olduğunu düşünüyoruz. Sadece onların nerede ve hangi yapıda gösteri yaptıkları konusunda şimdilik kesinlik yok. Bir yapının varlığıyla ilgili beklentilerimiz yüksek'' dedi.
-AA EKİBİ GÖRÜNTÜLEDİ-
Anadolu Ajansı ekibi, Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışmaları kapsamında bulunan, Bizans Dönemi'ne ait olduğu öğrenilen yaklaşık bin yıllık geçmişi sahip bir çocuk mezarı ile bir yetişkine ait olduğu açıklanan mezarın yaklaşık 5 saat süren açılma süreçlerini görüntüledi.
Dişçilerin kullandığı hassas aletlerden yararlanan arkeologların mezarların dış yüzeyini temizlenmesinde ve mezarda bulunan kişiye ulaşıncaya kadar çok hassas bir çalışma yürüttüğü, mezar tamamen açılıncaya kadarki sürenin aşama aşama fotoğraflandığı gözlendi.
Mezardan çıkarılanların ''özel
delil poşetleri'' olarak bilinen poşetlere yerleştirildiği, üzerine mezarla ilgili bilgilerin yazıldığı, bu eserlerin kazıevinde
temizlik ve bakımı yapıldıktan sonra Muğla Müzesi'ne gönderildiği bildirildi.
Kazılarda yaklaşık bin yıllık geçmişe sahip Bizans Dönemi'ne ait 2 yeni mezarın bulunması kazı ekibini heyecanlandırdı. Kazı ekinin yeni eserlere ulaşma ihtimalinin artması dolayısıyla en az 15 gün daha bölgedeki kazılara devam edeceği ifade edildi.
-KAZIYA ADANAN YAŞAMLAR-
PAÜ başta olmak üzere 7 üniversiteden 45 öğrenci ve akademisyenler, Stratonikeia Antik Kenti'nin farklı noktalarında kazı çalışması yapıyor.
Kazı ekipleri, yeni bir mezar veya esere rastladıklarında çalışmalarını gece yarılarına kadar sürdürüyor.
Ekipte yer alan Arkeoloji Bölümü öğrencileri ve akademisyenler, bölgeyi önce temizliyor, işaretliyor, dişçilerin kullandığı malzemelerin de bulunduğu ekipmanlarla iğneyle
kuyu kazar gibi mezar alanında çalışıyor. Ekiptekiler, mezar alanında ortaya çıkarılan mezar hediyesi kaplar veya süs eşyası gibi tarihi eserleri ve kemikleri, tuğla parçalarını tek tek numaralandırıyor ve özel poşetlere yerleştiriyor.
Kazı çalışmasında görevli akademisyen ve öğrenciler yaklaşık 6 ay boyunca Stratonikeia Antik Kenti'ndeki kazılarda çalıştıklarını belirterek, ''Üniversitelerin arkeoloji bölümünde eğitim gören öğrencilerin büyük bölümünün hayali, antik döneme ait eserlerin yer aldığı kazılarda çalışmak. Dünyanın farklı yerlerinde ve son zamanlarda Türkiye'deki kazılar özel sponsorların desteğiyle yürütülüyor. Bu tür projelerin yaygınlaşması arkeoloji bölümü mezunlarının istihdamını da kolaylaştırır. Yaşamımızı bu kazılara adadık. Bulduğumuz her yeni eser mutluluğumuzu artırıyor'' dediler.
(KG-LK-HAN)22.09.2011 10:40:35