5. Büyükelçiler Konferansı İzmir Toplantısı

5. Büyükelçiler Konferansı İzmir Toplantısı -Brezilya Dışişleri Bakanı Patriota: Dünya sahnesi değişirken Türkiye ile Brezilya seyirci değil, diplomatik yatırım yapan iki ülke -Türkiye ve Brezilya çatışmaya değil, diplomasi


İZMİR (A.A) - Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota, Türkiye ile Brezilyanın diplomatik yatırım yapan iki ülke olduğunu belirterek, Türkiye ve Brezilya çatışmaya değil, diplomasi ve diyaloğa yatırım yapıyor dedi.
     Patriota, İzmirde devam eden 5. Büyükelçiler Konferansının açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Brezilya ile Türkiye arasındaki dostluk ilişkisinin, 2004 yılından bu yana büyük ivme kazandığını anlattı.
     Türkiye ile Brezilya arasında tarihi, kültürel, soysal ve ekonomik anlamda benzerliklerin yanı sıra farklılıkların da göze çarptığına dikkati çeken Patriota, Türkiye ve Brezilya krizlerden kuvvetlenmiş ülkeler olarak çıktı. Her iki ülkenin de bölgesel anlamda önemli varlığı, faaliyetleri ve inisiyatifleri var dedi.
     Türkiye ve Brezilyanın diplomatik yapılanma anlamında da benzer oranlara sahip olduğunu, ancak Türkiyenin coğrafi konumunun getirdiği farklılıklar bulunduğunu vurgulayan Patriota, şöyle konuştu:
     Türkiye ve Brezilya diplomatik ilişkilerine en fazla gerçekleştiren iki ülke oldu. Dünya sahnesi değişirken bizler, seyirci değil diplomatik yatırım yapan iki ülkeyiz. Türkiye ve Brezilya çatışmaya değil, diplomasi ve diyaloğa yatırım yapıyor. Brezilya, konumu itibarıyla demokratik ülkelerle komşu ve iyi ilişkiler içinde bir ülke. Latin Amerika, barış coğrafyası olarak tanımlanabilir. Türkiyenin komşularında ise kitle imha silahları, nükleer silahlar, çatışmalar var. Arap Baharı süreci devam ediyor. Gelecekten umutla bahsediyoruz ama süreç iyi yönetilmezse sonuçları çok kötü olabilir.
    
     -Konjonktür çok değişecek-
    
     Patriota, dünyanın 6ncı büyük ekonomisine sahip Brezilyanın, dünyanın 3üncü uçak üreticisi, 6ncı otomobil üreticisi konumunda bulunmasına karşın altyapı eksiklikleri ile lojistik ihtiyaçları doğrultusunda ortaklıklar kurmak durumunda olduğunu kaydetti.
     Fransız Le Monde gazetesinin makalesine göre, enerji açısından kendine yetebilen bir ülke haline gelmesinin öngörüldüğünü işaret eden Patriota, Konjonktür çok değişecek. Afrika ilgi çekici bir kıta haline geliyor. En hızlı büyüyecek ekonomilerin 6sı Afrikada bulunuyor. Avro bölgesindeki sıkıntılar geçerliliğini koruyacak. Arap Baharı bizleri endişelendirmeye devam edecek. Bunlar 2013ün önemli değişikleri olacak dedi.
     Önümüzdeki 10 yılda Brezilya ekonomisinin dünyanın en büyük 4üncü ya da 5inci ekonomisi olmasının beklendiğini ifade eden Patriota, 4 büyük ekonominin, Hindistan, ABD, Çin ve Brezilya olmasının öngörüldüğünü bildirdi.
     Türkiyenin Filistin konusundaki yaklaşımını yakından takip ettiğini anlatan Patriota, Türkiye, Filistin konusuna yeni bir ivme kazandırılmasında rol oynayabilir. İnsan hakları destekçileri olarak bu arenada savaş vermeliyiz. İnsan hayatında önemli değişikliklere imza atabiliriz diye konuştu.
     Açılış konuşmalarının ardından oturumun soru-cevap bölümü basına kapalı olarak gerçekleşti.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Tolga Albay
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı İzmir Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER