5 vakit değil, her vakit açık

5 vakit değil, her vakit açık cami -Edirnedeki Dar-ül Hadis Camisinin çevresinin temizliği, peyzajının güzelliği, oturma gruplarının bulunması camiyi vakit namazları dışında da hareketli kılıyor


EDİRNE (A.A) - Diyanet İşleri Başkanlığının da aralarında bulunduğu 9 ayrı kurumdan çevrecilik dalında ödüller alan Edirnedeki Dar-ül Hadis Camisi, yalnızca ibadet için değil aynı zamanda sosyal yaşam alanı olarak da kullanılıyor.
     II. Murat tarafından Tunca Nehri kıyısında 1434 yılında yaptırılan Dar-ül Hadis Camisi, aralarında Diyanet İşleri Başkanlığı, Edirne Valiliği, Edirne Müftülüğü ve Edirne İl Çevre Orman Müdürlüğünün de bulunduğu kurumlardan aldığı 9 çevrecilik ödülüyle, Türkiyenin en çevreci camisi olarak biliniyor. Bahçe düzenlemesi, temizliği ve bahçesindeki evcil hayvanlarla fark yaratan cami, ibadete gelenlere adeta bir yaşam alanı sunuyor.
     Büyük bir bölümü yeşil alana ayrılan caminin bahçesindeki çeşitli türdeki ağaçlar, çiçekler camiye gelenleri hayran bırakıyor. Cami avlusundaki kazlar, tavus kuşları da caminin çevre düzenlemesine ayrı bir renk katıyor.
     Caminin çevresinin temizliği, peyzajının güzelliği, oturma gruplarının bulunması camiyi vakit namazları dışında da hareketli kılıyor. Camiye gelen cemaat bir diğer vakte kadar zamanını cami avlusunda geçirmeyi tercih ediyor.
     2000 yılında yeniden onarılan ve hizmete açılan cami tek kubbeli. Caminin cemaat yerleri ahşap ve kurşun kaplamalı. Minaresi aslına uygun olarak 2003 yılında inşa edilen cami, 9 kez en çevreci cami ödülünü kazandı.
     Camide, Sultan II. Murat tarafından 1435 yılında 30 hafızı görevlendirerek başlatmış olduğu 1001 Hatim geleneği ise günümüzde devam ettirmesiyle dikkati çekiyor.
     Dar-ül Hadis Camisi imamı Mahmut Eroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada,Dar-ül Hadis Camisinin klasiğin dışına çıkmış sosyal bir cami olduğunu söyledi.
     Cami cemaati ve ziyaretçilerinin büyük bir heyecanla camiye gelmelerinin kendisini de heyecanlandırdığını ifade eden Eroğlu, şunları kaydetti:
     Bu heyecanımızı tarihi derinliklerinden alıyoruz. 576 senelik Sultan II. Muratın yaptırıp bize miras bıraktığı bir eser, çok farklı özellikleri olan bir cami, bu yüzden rutinin dışına çıkmamız gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığımızın da bize talimatı bu, 24 saat esasına dayalı hizmet veriyoruz.
     İnsanlar buraya bir tarihi değeri olan eseri görmeye geliyor, peygamber efendimizin manevi işaretiyle yapılan bu camimizde manevi havayı solumaya gelenler var, Edirnede şehzade ve sultan kabirlerini görmeye geliyorlar, peyzajıyla, yeşil dokusunu görmeye gelenler oluyor. İkramlarını aldıkları, fakirle - zengini buluşturan bir yer olması nedeniyle dikkatleri çekiyor. Bunlarlada kalmıyoruz, sportif faaliyetler, deniz kampları, burs hizmetleri gibi pek çok sosyal işe de imza atıyoruz.
     Cami cemaati de Dar-ül Hadis Camisinin vakitlerde gelinip, ibadet sonrası terk edildiği bir cami olmadığını gün boyu, ailelerin burayı hep ibadet hem de sosyal yaşam alanı olarak kullandıklarını kaydetti.
     Muhabir: Salih Baran
     Yayıncı: J.Jale Müminoğlu
<< Önceki Haber 5 vakit değil, her vakit açık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER