4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar

4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu -Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Biçer: -Bulgaristanda, dini temalı aşırılıklar Müslüman halkı hem kültürel hem de siyasi açıdan kendi


ANTALYA (A.A) - Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Biçer, Avrupa Birliğine (AB) üye olmasının ardından Bulgaristanda dini temalı aşırılıklarda patlama yaşandığını ve bu faaliyetlerin bölgedeki Müslüman halkı kültürel ve siyasi açıdan kendi dinlerinden uzaklaştırdığını öne sürdü.
     Prof. Dr. Biçer, 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sempozyumu için geldiği Antalyada gazetecilere yaptığı açıklamada, Bulgaristandaki Türkler ve Müslümanların Bulgaristanın ABye girdikten sonra yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi.
     Bulgaristan Bilimler Akademisinin teklifi doğrultusunda, TÜBİTAK işbirliğinde Bulgaristandaki etnik yapıyı Avrupa Birliği öncesi ve sonrası şeklinde değerlendiren çalışma yaptıklarını anlatan Biçer, çalışmanın 3 yıl sürdüğünü söyledi. Çalışma kapsamında Bulgaristanda Müslüman ve Türklerin yaşadığı bölgeleri ziyaret ettiklerini, bölge halkı ile yaşanan sorunlarla ilgili anket yaptıklarını dile getiren Prof. Dr. Biçer, ilginç tespitler ortaya çıkardıklarını kaydetti.
     Biçer, çalışma kapsamında bölge halkına Bulgar bir komşunuzun olması sizin için ne ifade eder, Müslümanlar ile Türkleri tercih eder misiniz, Bulgarlar ile evlilik ne getirir- gibi sorularını yönelttiklerini söyledi.
     Yaptıkları ankette Türklerin Bulgaristan ve Balkanlara adapte olduklarını gördüklerini ifade eden Biçer, ancak Müslümanların dinlerini yaşama konusunda sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti. Bulgaristan başta olmak üzere Balkanlarda din adına yapılan aşırılıklarda patlama yaşandığını dile getiren Biçer, bu patlamaların Müslümanlara zarar verdiğini belirtti.
     Bu konuda ABnin ya da Bulgaristan Hükümetinin iyi niyetli olmasının yetmediğini vurgulayan Biçer, Bulgaristanda dini temalı aşırılıklar, Müslüman halkı hem kültürel hem de siyasi açıdan kendi dinlerinden uzaklaştırıyor. Radikalleşmeye resmi boyutta göz yumuluyor, biz onu gözlemledik. Müslümanların ağırlıklı olduğu semte şatafatlı bir kilise yapılıyor, bu da hoş değil. Tamamen tahrik statüsünde. Bu tür faaliyetler etnik barış, toplumsal birlik ve sosyal barış açısından olumsuz bir durum diye konuştu.
    
     -Bulgaristandaki Müslümanların durumu-
    
     İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dalkılıç ise Bulgaristanın ABye üye olmasının ardından Müslümanların ve orada yaşayan Türklerin durumlarının çok iyi olduğunun sanıldığını, ancak durumun hiç de öyle olmadığını bildirdi.
     Bulgaristanın ABye üye olmasıyla bölgede Müslümanlar ve Türkler açısından sancılı bir sürecin yaşandığını ifade eden Dalkılıç, Yaşlı bir kadın sağlık ocağına gittiğinde Bulgarca bilmediği için doktorun kendisine ilaç yazmadığını, bu nedenle ilaç alamadığını söyledi. Bu, gerçekten de iç açıcı bir tablo değil dedi.
     Bulgaristan Devletinin gerek siyasi gerekse vatandaşlık açısından Müslümanların ve Türklerin güvenliğini temin etmesi gerektiğini dile getiren Dalkılıç, aksi takdirde ülkede büyük olayların yaşanabileceğini ifade etti.
     Dalkılıç, yaptıkları girişimler sonucu Bulgaristan Parlamentosunun 2011 yılının ocak ayında göçe zorlama, Bulgarlaştırma, Türkleri İslamdan uzaklaştırma, isimlerini değiştirme politikalarını lanetlediğini kaydederek, şunları söyledi:
     Bulgaristanda Müslüman olarak özellikle 3 grup var. Türkler, esmer vatandaşlar ki onlara Çingene diyorlar ve Pomaklar. Pomakların hızla Hristiyanlaştığı, Çingenelerin Türkçeden başka dil bilmediği, okula gitmedikleri ve ağır işlerde çalıştıkları, Türklerin de tamamen ağır işlerde çalıştığı ve çiftçi olarak kaldığı bir ortam hakim. Açıkçası Bulgaristanda AB sonrasında işler çok iyi gitmiyor. Bulgaristan Başmüftülüğünün hukuk işlerini Bulgar hukuk bürosu yürütüyor. Bir Müslüman oraya gittiğinde Türk hukuk bürosu bulamıyor.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 4. Uluslararası Terörizm ve Sınıraşan Suçlar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER