4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü


BİLECİK (A.A) - Bilecik Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şube Müdürü Dr. Fatma Selvi, kanserin dünyada ve Türkiyede sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
     Dr. Selvi, yaptığı yazılı açıklamada, kanserin vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelen hastalıklara verilen ortak isim olduğunu belirterek, metastaz yapıp başka dokulara da yayılma özelliği gösterebildiğini kaydetti.
     Türkiyede yılda yaklaşık 175 bin kişiye kanser teşhisi konulduğuna dikkat çeken Dr. Selvi, şunları ifade etti:
     Kanser korunabilir bir hastalıktır ve doğru korunma yollarıyla kanser vakalarının üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunda yüzde 90-95 oranında etkilidir. Kanser oluşumunda etkisi olan kötü beslenme, sigara ve alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, güneş ışığının zararlı etkilerine uzun süre maruz kalma, kimyasallar gibi çevresel etkenlerin kontrol altına alınması kanser görülme riskini azaltacaktır. Kansersiz bir yaşam için spor ve egzersiz yapmak, dengeli ve düzenli beslenmek, alkol ve sigara içmemek ve kanserojen maddelerden uzak durmak önem taşımaktadır. Kanserin belirtilerini bilmek erken teşhis açısından çok önemlidir. Uzun süren iyileşmeyen yaralar, dışkı ve idrar alışkanlıklarında değişme, meme veya başka organlardaki şişlikler, sebebi belli olmayan ani kilo kayıpları, ciltteki ben ve siğillerde büyüme ve şekil bozukluğu, uzun süren öksürükler kanserin belirtisi olabilir. Bu belirtilere sahip olmak kişinin kanser olduğunu göstermez ancak mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Kanser tedavi edilebilir bir hastalıktır. Ülkemizde yeni tedavi yöntemleri ile uzun yaşam sürelerine başarıyla ulaşılmıştır.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Deniz Açık
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER