4 Aralık Dünya Madenciler Günü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü -GMİS Genel Başkanı Alabaş: -Türkiye iş kazalarında Avrupada birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Ülkemizin bu tabloyu değiştirmesi için yönetsel önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir


ZONGULDAK (A.A) - Genel Maden İşçileri (GMİS) Genel Başkanı Alabaş, Türkiye iş kazalarında Avrupada birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Ülkemizin bu tabloyu değiştirmesi için yönetsel önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir dedi.
     GMİS Genel Başkanı Alabaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede yer altı kaynaklarının zengin olmasına karşın maden varlığının tespitinin tam anlamıyla yapılamadığını söyledi.
     Türkiyenin madenler açısından önemli rezervlere sahip olmasına rağmen bu rezervlerin ekonomiye kazandırılmasında sorunlarla karşılaşıldığını anlatan Alabaş, şöyle konuştu:
     Madenlerin aranması, bulunan madenlerin çıkarılması ve taşınması gibi çalışmalar büyük miktarda yatırım gerektirir. Gerekli sermaye olmadan madenler işletilemez. Günümüzde geri kalmış ülkelerin madenlerini gelişmiş ülkelerin işletmesinin temel nedeni sermayedir. Derin yer altı madenciliğinin ağırlıklı olarak kamu eliyle yürütülmesi gerekmektedir. Bu nedenlerle kamunun, ülkemizin sanayileşmesi ve kalkınması açısından madencilik sektörüne yönelik politikalarını güçlendirmesi, kamu ağırlıklı madencilik faaliyetlerini daha aktif hale getirmesi için düzenlemeler yapması gerekmektedir. Yer altı taşkömürü işletmeciliği uzmanlık ve büyük yatırım gerektiren bir sektördür. Bu sektörde eğitim de, üretim kültürüyle yoğrulmuş uzun bir süreyi gerektirir. Türkiye iş kazalarında Avrupada birinci, dünyada üçüncü sıradadır. Ülkemizin bu tabloyu değiştirmesi için yönetsel önlemleri hayata geçirmesi gerekmektedir. Ülkemizde müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmışsa da, önemli olan yasanın getirdiği iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin tüm iş yerlerinde eksiksiz olarak uygulanması için denetimlerin çok etkin bir biçimde yapılmasıdır. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin tam anlamıyla alınmadığı işletmelerde sağlıklı maden üretimi de mümkün değildir.
     Madencilik sektöründe disiplinli üretim, iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra canı pahasına yer altı zenginliklerini ülke ekonomisine kazandıran madencilerin güvenceli çalışması için örgütlenmenin de önemli bir faktör olduğuna dikkati çeken Eyüp Alabaş, sözlerini şöyle tamamladı:
     Madenciliğin, dayanışmayı, bir bütün olarak hareket etmeyi ve yardımlaşmayı gerektiren bir sektör olduğu da göz önüne alındığında madencilerin sendikal örgütlenmeleri önemlidir. Örgütlenme, iş sağlığı ve güvenliği açısından son derece önemlidir. Devletin yetersiz kaldığı denetimi sendikalar yapmaktadır. Madencilik sektöründe örgütlenmenin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Zonguldak Taşkömürü Havzasında 164 yıldır kömür üretilmektedir ve bu uğurda 5 bin şehit verilmiştir. Hayatlarını ülke ekonomisine katkı vermek için kaybeden tüm maden şehitlerimizin, kanını canını ortaya koyarak maden üretmeye devam eden tüm madencilerimizin ülkemizin gelişmesinde alın teri bulunmaktadır.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 4 Aralık Dünya Madenciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER