4 Aralık Dünya Madenciler Günü

4 Aralık Dünya Madenciler Günü -GMİS Genel Başkanı Alabaş: -Türkiyenin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek taşkömürü rezervi Zonguldakta mevcuttur


ZONGULDAK (A.A) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Türkiyenin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek taşkömürü rezervinin Zonguldakta bulunduğunu bildirdi.
     Alabaş, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 4 Aralık tarihinin tüm dünyada olduğu gibi Türkiyede Dünya Madenciler Günü olarak kutlandığını belirtti.
     Zonguldaktan çıkan taşkömürünün, yüksek kalorisi nedeniyle çimento, şeker ve çay fabrikalarının yanı sıra ateş tuğla ve diğer sanayi alanlarıyla koklaşabilir özelliği nedeniyle de demir-çelik sektöründe kullanıldığını ifade eden Alabaş, şunları kaydetti:
     Önce KARDEMİRin, sonra ERDEMİRin Zonguldak bölgesine kurulmasının en önemli nedeni, koklaşabilir özellikteki taşkömürünün bu bölgede bulunmasıdır. Taşkömürü ülkemizin demir çelik sektörü açısından tek güvencesidir. Türkiyenin ihtiyacını uzun yıllar karşılayabilecek taşkömürü rezervi ise Zonguldakta mevcuttur. Özellikle 1990 sonrası izlenen yanlış ekonomik ve siyasi politikalar sonucu kurumun üretimi, azalan işçi sayısıyla düşmeye başlamıştır. Ülke ihtiyacı artarken, kömür üretimi azalmış ve ithalat artmıştır. Demir çelik sanayisi enerji hammaddesi olarak dışa bağımlı hale gelmiştir. Ülkemizin yıllık 25 milyon tona yakın taşkömürüne ihtiyacı varken, biz bunun ancak kamu ve özel sektör olarak yaklaşık 3 milyon tonunu üretebiliyoruz. Ülkemiz her yıl taşkömürü ithalatına 5 milyar dolar civarında para öder hale gelmiştir. Biz, 164 yıldır havzada taşkömürü üreterek ülkemiz ekonomisine kazandırma mücadelesinde 5 bin şehit veren, yerin yüzlerce metre altında canı pahasına emek harcayan madenciler olarak bu tablonun değişmesi için mücadele veriyoruz. Biz, ülkemizin yeniden üretim ekonomisine dönmesini istiyoruz. Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) 5 milyon ton taşkömürü üretmesi için nelerin yapılması gerektiğini her fırsatta anlatıyoruz. Biz, daha sağlıklı, daha güvenli ve daha verimli üretim yapmak için çalışıyoruz. Türkiyenin Zonguldaka ihtiyacı var. Çünkü ilimizde kömür var. TTKya sahip çıkmanın, Zonguldakta istihdam yaratacağının, ekonominin canlandırılacağının, cari açığın önemli faktörlerinden olan taşkömürü ithalatının ve ithalata ödenen paranın azalacağının tüm kamuoyuna anlatılması herkesin görevidir. Bu düşüncelerle tüm madencilerimizin ve bölgemiz halkının Dünya Madenciler Gününü kutluyorum.
    
     Muhabir: Ferdi Akıllı
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 4 Aralık Dünya Madenciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER