Ege Bölgesi
Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, dünyadaki değişime paralel olarak Türkiye'deki eğitim sisteminin de değişmesi ve her öğrencinin üniversiteden
mezun olması fikrinin bir kenara bırakılması gerektiğini belirterek, ''Çünkü ezbercilikle mezun oluyorlar. 'Ne öğrendin?' dediğimizde orada çok büyük soru işaretleriyle karşı karşıya kalmaktayız'' dedi.
Ege
Üniversitesi (EÜ) ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ''4.
Ulusal Üniversite-Sanayi İşbirliği
Kongresi-ÜSİMP 2011''
Atatürk Kültür Merkezi'nde başladı.
Kongrenin açılışında konuşan Ender Yorgancılar, sanayiciler olarak bilgi birikiminden yararlanmak istediklerini, üniversitelerin de bunu
transfer etmeyi düşündüklerini söyledi.
Yorgancılar, engelleri kaldırmak için devletin yasal düzenlemeler yapması gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerin sayılarının giderek arttığını, AR-GE harcamalarına ayrılan bütçenin de yükseldiğini ancak hala yeterli seviyeye gelinmediğini dile getiren Yorgancılar, AR-GE desteği için en az 50 kişilik istihdam zorunluluğunu anlamakta zorlandıklarını bildirdi.
Yorgancılar, dünyadaki değişime paralel olarak Türkiye'deki eğitim sisteminin de değişmesi ve her öğrencinin üniversiteden mezun olması fikrinin bir kenara bırakılması gerektiğini söyledi.
''Çünkü ezbercilikle mezun oluyorlar. Ne öğrendin dediğimizde orada çok büyük soru işaretleriyle karşı karşıya kalmaktayız'' diyen Yorgancılar, öğrenmekle sınıfı geçmek arasındaki ilişkinin iyi konumlandırılması gerektiğine işaret etti.
İzmir Valisi Cahit
Kıraç, İzmir'de AR-GE ve yenilik kapasitesinin geliştirilmesinin temel bir öncelik olarak görüldüğünü bildirdi.
Bu noktada eğitim camiasına, firmalara büyük görev düştüğünü kaydeden Kıraç, ''İzmir'in birçok konuda olduğu gibi bu konuda da farklılığı bariz bir biçimde görülmektedir. Devlet ve
vakıf üniversiteleriyle bir üniversite kenti olan ilimizde bu imkan ve deneyimlerin kullanılması sevindiricidir'' şeklinde konuştu.
Sahip olunan avantajların doğru stratejilerle değere çevrilmesinin önemini vurgulayan Kıraç, İZKA tarafından hazırlanan planda da bu konuları öncelik olarak ele aldıklarını belirtti.
EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, İzmir olarak gerçek anlamda sanayi ve üniversite
işbirliğinin içini doldurabilecek farklılıklara sahip olunduğunu söyledi.
Sanayi-üniversite ilişkisinde kaynağın kullanılması, bilginin aktarılması gibi başlıklarda sıkı işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirten Yılmaz, ''Korkularımızı yenmeye ihtiyacımız var. 'Üniversiteler ticarileşiyor mu?' korkularını yenmek zorundayız. Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla ileri teknoloji üretebilecek düzeyde olduğuna inanıyorsak, bunları düşünmek zorundayız. Sorunlarımız çok. Bu ilişkinin en temel çıktısı öğrenmeyi öğrenmek, birlikte öğrenmek. Un var
şeker var ama helva yapamıyoruz. Artık Türkiye'nin bu tembellikten vazgeçmesi gerekiyor'' ifadelerini kullandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz
Kocaoğlu ise belediye olarak bu alana özel önem verdiklerini, her ay toplanan İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) toplantısında sanayicilerle üniversite rektörlerini bir araya getirme şansı bulduklarını hatırlattı.
Üniversite ile sanayi arasındaki işbirliğinin gelişmesinde her iki tarafın da eksikliklerini göz önüne alarak daha çok kaynaşma olanaklarının aranması gerektiğini bildiren Kocaoğlu, İzmir'in üzerindeki durağanlığı attığını söyledi.
Kocaoğlu, ''İzmir şu anda nereye, nasıl gideceğini bilmektedir. İzmir, kendi dinamikleriyle üst sıralara çıkacak, gelişmesini hızlandıracak potansiyel ve güce sahiptir. Yeter ki biz kenetlenelim, üretelim'' dedi.
EBİLTEM Müdürü Prof. Dr. Fazilet Vardar Sukan da üniversite-sanayi işbirliğinin uzun yıllardır konuşulduğunu ancak yeterli sonuç alınamadığını, Türkiye'nin kendi insanıyla kendi teknolojisini geliştirmek zorunda olduğunu vurguladı.
Açılış konuşmaların ardından iki gün sürecek kongre kapsamında hazırlanan sunumlara geçildi.
(GLC-MV-KUM)02.06.2011 12:39:34