25. Atatürkü Anma ve Barış Koşusu

25. Atatürkü Anma ve Barış Koşusu -Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, Edirneye getirildi (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - Türkiye Atletizm Federasyonunca düzenlenen 25. Atatürkü Anma ve Barış Koşusu kapsamında, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürkün doğduğu evin bahçesinden alınan toprak, Edirneye getirildi.
     Toprağın yurda getirilmesi dolayısıyla İpsala Sınır Kapısında düzenlenen törende saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.
     Edirne Vali Yardımcısı Salih Altınok, törende yaptığı konuşmada, sevgi, hoşgörü ve saygıyla bir arada yaşama düşüncesinin, Mustafa Kemal Atatürk tarafından son derece veciz biçimde "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözüyle ifade edildiğini söyledi.
     Türkiyenin, Balkan ülkeleri ve orada yaşayan soydaşlarla olan beraberliğinin, sadece tarihi arka planın bir ürünü olmadığını belirten Altınok, "Tarihi arka planın yanı sıra ortak değerlerimiz, inancımız, acımız, sevincimiz bu ilgimize sebep teşkil etmektedir. Çünkü Balkan coğrafyasının herhangi bir yerinde yaşayan bir soydaşımızın düşüncesi, Trakya ya da Anadolu-da bir Ege kasabasında yaşayan insanlarımızın düşüncesinden farklı değildir. Bu noktada bizlere düşen, Balkanlarda asırlar öncesine dayanan ortak kültürün gerektirdiği bir sinerji meydana getirmek, işbirliğini en üst seviyede sağlamak ve aradan uzun bir zaman dilimi geçmiş olmasına rağmen oradaki kardeşliğin unutulmadığını ortaya koymaktır. Unutmayınız ki kardeşlik sınır tanımaz" diye konuştu.
     Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Başkanı Burhanettin Hakgüder de Mustafa Kemal Atatürk-ün ilke ve devrimlerinin vazgeçilmez inanç ve ideal olduğunu ifade ederek, "Yunan yönetiminin, Batı Trakya Türklerine uyguladığı asimilasyon politikasının en büyük örneği ana okullarında görülüyor. AB sesini çıkarmıyorsa nerede düşünce özgürlüğü- Batı Trakya-da olan hakların verilmemesi AB ve Yunanistanın kara bir tarihe sahip olduğunun belgesi haline gelmektedir. Biz, iki ülkenin dostluğunu tüm topluluklardan daha fazla istiyoruz. Geldiğimiz noktada ise Türk-Yunan dostluğu sınıfta kalmıştır" değerlendirmesinde bulundu.
     Edirne Vali Yardımcısı Altınok, konuşmaların ardından Atatürkün Selanikteki evinin bahçesinden getirilen Türk bayrağına sarılı toprağı, Hakgüder ile İstanbul Masterleri Atletizm Kulübü atletlerine teslim etti.
     Toprak, İpsaladan Ankaraya 737 kilometre koşacak atletler tarafından 19 Mayıs Atatürkü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında Cumhurbaşkanı Abdullah Güle ve Samsun Valisi Hüseyin Aksoya verilecek.
    
     Muhabir: Necdet Uybaş / Cihan Demirci
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber 25. Atatürkü Anma ve Barış Koşusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER