24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı -ÇÖMÜ Rektörü Prof. Dr. Laçiner, Çanakkale Gazeteciler cemiyetine üye oldu


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Gazeteciler Cemiyetine (ÇGC) üye oldu.
     Laçiner, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla ÇGCyi ziyaret etti. Gazetecilerin bayramını kutlayan, Laçiner, bir dönem aktif gazetecilik yaptığını hatırlattı.
     Hala bir gazetede yazı yazdığını ifade eden Laçiner, gelişmiş ülkelerle gelişmemiş ülkeler arasındaki en önemli farklardan birinin basın özgürlüğü olduğunu söyledi.
     Basın özgürlüğü yüksek olan ülkenin gelişmiş ülke statüsünü taşıdığını ifade eden Laçiner, az gelişmiş ülkenin basının özgür olmasının mümkün görünmediğini kaydetti.
     Türkiye kalkınacaksa ve yükselecekse bunun yolunun sadece köprü ve bina yapmaktan geçmediğini belirten Laçiner, bunun basının özgürlüğünden, güçlü olmasından ve çok sesli olmasından geçtiğini dile getirdi.
     Devletin ve siyasilerin bunu çok öncelikli hedeflerinin arasına alması gerektiğini vurgulayan Laçiner, Ama aynı zamanda basın sermayesinin çok çoğulcu olması da gerekiyor. Fiili tekelleşmelerin olmaması lazım. Yani kendi içerisinde de basının, kendisine bir anlamda oto sansürler geliştirmemesi gerekiyor dedi.
     Türkiyede bugün basının ideal durumda olmadığını, bunu kimsenin inkar edemeyeceği bir gerçek olduğunu ifade eden Laçiner, şöyle konuştu:
     Bunun iktisadi sebepleri de var, siyasi sebepleri de var. Basın mensupları hak ettikleri imkanları bulamıyorlar, fiziki altyapı anlamında da ciddi sorunları var. Siyasi anlamda da hala Türkiye, askeri darbeler döneminde hazırlanmış yasalar, az gelişmiş Türkiyenin yasalarıyla yönetiliyor. Burada ciddi iyileşmelere ihtiyaç var. Basın mensuplarının özlük hakları konusunda iyileşmelere ihtiyaç var. Sansürü kaldırmak, yasalarda bütün engelleri kaldırmak, tek başına basını özgür kılmak için yeterli değildir. Basın mensubunun da mesleğin gerektirdiği dirayet, ahlak ve bilgi donanımıyla donanmış olması gerekiyor ki kendisini de savunabilsin, mesleğini de savunabilsin.
     Laçiner, daha sonra, ÇGCnin üyelik formunu doldurarak, cemiyete üye oldu. Laçiner, üyelik formundaki Çalıştığı kurum bölümüne, halen yazarı olduğu Star Gazetesini yazdı.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 24 Temmuz Basın Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER