24 Temmuz Basın Bayramı

24 Temmuz Basın Bayramı -Basında sansürün kaldırılışının 104üncü yıl dönümü dolayısıyla kamu kurum ve kuruluş ile siyasi parti temsilcileri, 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı


ANTALYA (A.A) - Basında sansürün kaldırılışının 104üncü yıl dönümü dolayısıyla kamu kurum ve kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri, 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı.
     Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı. Yılmaz, mesajında, araştırma, aydınlatma, kamuoyu oluşturma gibi önemli bir kamu hizmetini yerine getiren basın mensuplarının, bu görevi özgürce yapabilmesinde ve yaptığı görevin amacına ulaşmasında, basın özgürlüğünün büyük önemi bulunduğunu vurguladı.
     Basının, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında geldiğini kaydeden Yılmaz, mesajında şu görüşlere yer verdi:
     Basın kuruluşları, kitlelerin kamu yaşamına etkin katılımının önemli bir aracı olma niteliğini taşımasının yanı sıra farklı görüşlerin sesini duyurmasına da imkan sağlamaktadır. Bu duygularla, büyük bir özveri ve fedakarlıkla görevini sürdüren tüm basın mensuplarının 24 Temmuz Basın Bayramını en içten duygularla kutlar, sevgi ve selamlarımı sunarım.
    
     -AGC Başkanı Yeni-
    
     Antalya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mevlüt Yeni, basında sansürün kaldırılmasına karar verilen 24 Temmuz 1908 tarihinin basın camiası için bir dönüşümü ifade ettiğini bildirdi. 24 Temmuz 1908 tarihini bir bayram gibi geçirmenin tüm basın çalışanlarının hakkı ve dileği olduğuna işaret eden Yeni, ancak bugün 24 Temmuzların bayram havasında geçmediğini savundu.
     Sansür olgusunun biçim değiştirerek yine gazetecilerin karşısına çıktığını öne süren Yeni, mesajına şu görüşlere yer verdi:
     Bugün örnek gösterilen demokratik ülkelerle birlikte bütün dünya basınına karşı baskılar söz konusudur ve bazı güçler basını denetimi altına almaya çabalamaktadır. Gazetecinin yazmaktan çekinmesine, korkmasına neden olan otosansür ise günümüzde belki de sansürün en ağırıdır ve bundan tehlikeli bir durum olamaz. Bu olumsuz koşulların meydana gelmesinde basın sektörünü temsil eden kuruluşların ve meslektaşlarımızın da payı vardır.
     Türkiyede basının 104 yıl öncesine göre özgürlük anlayışıyla daha ileri konumda olduğunu kaydeden Yeni, ancak dünya medyasında tartışmaya açık hale gelen ülkeler arasında Türkiyenin ön sırada yer aldığını bildirdi.
     Türk basınının, kendi mensuplarının birlik ve beraberliği içinde layık olduğu yere taşınması gerektiğini ifade eden Yeni, şunları kaydetti:
     Toplumu bilinçlendirme misyonuyla yazdıkları, haberleştirdikleri yüzünden sorgulanmaya, maddi manevi bedeller ödemeye mahkum bırakılan meslektaşlarımızın durumu bizi oldukça üzmektedir. Antalya Gazeteciler Cemiyeti, gazetecilerin otosansür kıskacından kurtulması ve çalışanların özlük haklarının iyileştirilmesi yolundaki mücadelesini sürdürecektir.
    
     -AK Parti İl Başkanı Köse-
    
     AK Parti Antalya İl Başkanı Mustafa Köse, yayımladığı mesajıyla gazetecilerin 24 Temmuz Basın Bayramını kutladı. Gelişmiş demokrasilerde medyanın en kuvvetli iletişim aracı olduğunu vurgulayan Köse, medyanın toplumun yapılanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynayan vazgeçilmez temel unsurlardan biri olduğuna işaret etti.
     Çağdaş ve demokratik bir ülke olmanın temel dayanaklarından birisinin bağımsız ve güçlü bir basına sahip olmak olduğunu ifade eden Köse, mesajını şöyle sürdürdü:
     24 Temmuz 1908 tarihinde basınımız üzerindeki sansürün kaldırılmasıyla, toplumumuzun gelişmesinde, çağdaşlaşmasında ve ilerlemesinde önemli mesafeler alınmış, demokratik ve çoğulcu yapının gelişmesine büyük katkı sağlanmıştır. İnanıyorum ki Türkiyede demokratikleşme yolunda, hak ve özgürlüklerde ilerleme sağlandıkça, medyamız daha da özgürleşecek ve toplumumuzun şeffaflaşması yolunda çok daha büyük mesafeler kat edilecektir. Medya yöneticilerimiz ve çalışanlarımız da basın yayın meslek ilkeleri ve etik değerler doğrultusunda yayın yapmak, kişilik haklarına, özel yaşama saygı göstermek suretiyle, demokrasimizin gelişmesine katkıda bulunacaklardır.
     Köse, Antalyada görev yapan basın mensuplarının da kamuoyunu doğru bilgilendirilmesi, yapılan hizmetlerin, yaşanan problemlerin doğru ve tarafsız şekilde halka yansıtılması için gece gündüz, güç şartlarda çalıştıklarını bildirdi.
    
     -Saadet Partisi İl Başkanı Akın-
    
     Saadet Partisi İl Başkanı Galip Akın, yayımladığı mesajıyla gazetecilerin bayramını kutladı. Milletvekili seçildiği halde cezaevinde olan gazeteciler bulunduğuna işaret eden Akın, basın özgürlüğünün önündeki tüm engellerin kaldırılmasını, düşüncenin suç olmaktan çıkarılmasını, gazetecilerin elinden alınan sosyal ve ekonomik hakların geri verilerek ekonomik anlamda refaha kavuşmasını beklediklerini bildirdi.
     Özgür ve tarafsız basının şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da görevini en iyi şekilde yapacağına inandıklarını ifade eden Akın, mesajında şu görüşlere yer verdi:
     Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Kamuoyunun pek çok konuda bilgilendirilmesini ve aydınlatılmasını sağlayan basınımızın, bu görevi yerine getirebilmesinde basın özgürlüğü kuşkusuz büyük önem taşımaktadır.
    
     Muhabir: Hatice Özdemir
     Yayıncı: Güç Gönel
<< Önceki Haber 24 Temmuz Basın Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER