23. Sabahattin Ali Kültür Günleri

23. Sabahattin Ali Kültür Günleri -Şair ve yazar Sabahattin Ali, 23. Sabahattin Ali Kültür Günleri kapsamında Kırklarelide anıldı


KIRKLARELİ (A.A) - Şair ve yazar Sabahattin Ali, 23. Sabahattin Ali Kültür Günleri kapsamında Kırklarelide anıldı.
     Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer ve beraberindekiler İstasyon Caddesindeki Sabahattin Ali Anıtına karanfil bıraktı. Kantürer, burada yaptığı konuşmada, Sabahattin Alinin Türk Edebiyatı için önemli bir isim olduğunu söyledi. Kantürer, Benim meskenim dağlardır diyen Sabahattin Alinin tam anlamıyla bir Balkanlı olduğunu kaydetti.
     Eğitim-Sen Kırklareli Şube Başkanı Seyfi Meriç de, Kırklarelinin Sabahattin Aliye vefa borcunu ödemeye devam ettiğini ifade etti.
    
     -Sabahattin Ali-
    
     25 Şubat 1907 tarihinde, Yunanistan sınırları içindeki (o dönemde) Gümülcine kazası Eğridere köyünde doğdu. Öğrenimini Balıkesir ve İstanbul Muallim Mekteplerinde yaptıktan sonra Yozgatta öğretmenliğe başladı.
     Kazandığı sınavla gittiği Almanyada Postdam ve Berlinde öğrenim gördü. Dönüşünde çeşitli okullarda öğretmenlik, Devlet Konservatuvarında dramaturgluk yaptı. Çeşitli resmi kuruluşlarda 1945 yılına kadar çalıştı. İssiz kaldığı bir dönemde Aziz Nesin ile birlikte Marko Paşayı ve onun devamı olan mizah dergilerini çıkardı. Bu dergilerdeki yazılarında, yayın yoluyla hakaret ettiği savıyla yargılandı ve mahkum oldu. 2 Nisan 1948de yurt dışında çıkmak için anlaştığı ve kendisine kılavuzluk yapan Ali Ertekin tarafından, Bulgaristan sınırı yakınlarında Sazara köyü civarındaki ormanda öldürüldü. Ali, yaşamı boyunca, şiirler, hikayeler, romanlar yazdı, çeviriler yaptı.
    
    
     Muhabir: Özgün Tiran / Cihan Demirci
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 23. Sabahattin Ali Kültür Günleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER