22 genç fidandan 45 bin fidan

22 genç fidandan 45 bin fidan -Orman ve Su İşleri Bakanlığının başlattığı projede görev alan 22 genç, erozyon ve çölleşmeyi önlemek için Vanın yüksek kesimlerine fidan dikiyor


VAN (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanlığının başlattığı projede görev alan 22 genç, erozyon ve çölleşmeyi önlemek için Vanın yüksek kesimlerine fidan dikiyor.
     Aile bütçelerine katkı sağlamak için Mardinden Vana gelen 22 genç, Orman ve Su İşleri Bakanlığının başlattığı erozyon ve çölleşmeyi önleme projesinde görev alıyor.
     Yaşları 14 ile 23 arasında değişen ve akraba olan 22 genç, her gün Gevaş ve Çatak ilçelerindeki yüksek kesimlere fidan dikiyor.
     Sabah saatlerinde başladıkları işi gün sonuna kadar sürdüren gençler, günlük 40 lira kazandıklarını ve işlerini severek yaptıklarını belirtti.
     Gençlerden Hasan Temel, fidan dikimi için Mardinden Vana geldiklerini belirterek, Gevaş ve Çatak ilçelerinin yüksek kesimlerine son bir ayda 45 bin fidan diktiklerini söyledi.
     Çalıştıkları yerlerin manzarasına hayran kaldıklarını vurgulayan Temel, Van Gölü manzaralı alanlarda hem çalışıyoruz, hem de manzaranın tadını çıkarıyoruz dedi.
     Çiğdem Temel de, Vanın doğasının çok güzel olduğunu, kendilerinin de diktikleri fidanlarla kenti daha da güzelleştirmeye çalıştığını bildirdi.
    
     -102 bin fidan dikildi, 40 tohum ekildi-
    
     Orman ve Su İşleri İl Müdürü Abdulcelil Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin birçok yerinde, erozyon ve sel olaylarını azaltmak için ağaçlandırma dahil birçok çalışma yaptıklarını ifade etti.
     Fidan dikimi yapılacak alanlarda önceden zeminde toprak işleme ve teraslama çalışmalarını yaptıklarını kaydeden Özcan, bu yıl Topaktaş, Çitören, Toprakkale, Kurubaş, Pınarbaşı, Gevaş ve Çatak bölgelerinde ağaçlandırma çalışmalarını tamamladıklarını dile getirdi.
     Ayrıca, daha önceden dikilen ve kuruyan ağaçların da iyileştirmelerinin yapıldığını kaydeden Özcan, şöyle konuştu:
     Çalışma yaptığımız bölgelerde genelde bölge insanının faydalanması açısından ücret karşılığı çalışmalarını talep ediyoruz. Yetmediği ve eleman bulunamadığı durumlarda diğer illerden de buraya çalışmaya gelen işçilere bu imkanı sunuyoruz. Ortalama 25 ile 30 kişilik ekiple fidan dikme ve önceden dikilmiş, kurumuş fidanların yerine de yenilerini dikme çalışmaları yapıyoruz. Vanın çeşitli bölgelerine 2012 yılı itibariyle 102 bin fidan dikildi, 40 bin tohum da toprakla buluştu. Çeşitli kurumlarla ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz hatıra ormanları da oldu. Var olan ormanların ise bakım ve onarım çalışmaları yapıldı.
     Özcan, 2013 yılında da Erçek beldesi ile Erciş ilçesindeki Zilan havzasında sele maruz kalan köylerde erozyon ve sel kontrol çalışmaları yapmayı hedeflediklerine değinerek, 2 bin hektarlık bir alanda çalışma yapacağız. Diktiğimiz fidanlar sayesinde yağışlı havalarda oluşan yüzeysel akışı engelleyip selin oluşmasını ortadan kaldıracağız ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Özkan Bilgin / Sıtkı Yıldız
     Yayıncı: Levent Harman
<< Önceki Haber 22 genç fidandan 45 bin fidan Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER