2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü

2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü -Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Çetiner: Üç ayrı koruma özelliğe sahip Seyfe Gölü Kuş Cennetine gerekli yatırımlar yapılmalıdır


KIRŞEHİR (A.A) - Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, üç ayrı koruma özelliğine sahip Türkiyenin önemli sulak alanlardan bir tanesi olan Seyfe Gölü Kuş Cennetine gerekli yatırımların yapılması gerektiğini söyledi.
     Çetiner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 Aralık Dünya Sulak Alanları Gününde, Seyfe Gölü Kuş Cennetine dikkat çekmeyi arzu ettiğini söyledi.
     Kırşehirin Mucur ilçesi sınırlarında bulunan Seyfe Gölünün, bölgenin su rejiminin dengelenmesine, nem oranını yükselterek başta yağış ve sıcaklık olmak üzere iklimine olumlu etki yaptığını ifade eden Çetiner, Ramsar Sözleşmesi, 1. Derece Doğal Sit Alanı ve Tabiat Koruma Alanı kriterleri ile koruma altına alındığını belirtti.
     Çetiner, Türkiyede yaklaşık 500 adet sulak alan var. Bunlardan 135 tanesi uluslararası öneme sahip. 13 tanesi de Ramsar Sözleşmesi kriterlerine uymaktadır. Seyfe Gölü Kuş Cenneti, bu 13 sulak alan içerisindedir. 1989 yılında I. Derece Doğal Sit Alanı, 1990da Tabiatı Koruma Alanı ve 1994 yılında Ramsar Sözleşmesi ile üç adet koruma sınıfı ile koruma altına alınan Türkiyedeki ilk 4 sulak alanı içerisinde yer almaktadır dedi.
     Bu kadar önemli bir yerin korunmasının ve tanıtılmasının yeterli düzeyde olmadığını belirten Çetiner, çalışmaların hızlanmasını istediklerini, gerekli tanıtım çalışmaların yapılması halinde Kuş Cennetinin doğal bir turizm merkezi haline gelebileceğini vurguladı.
     Seyfe Gölünün etrafındaki derin su kuyuları nedeniyle, gölün su seviyesinin korunamadığını dile getiren Çetiner, şöyle konuştu:
     Su seviyesi korunmalı. Seyfe Havzasından alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Malya Tarım İşletmesindeki ve Eskidoğanlı civarındaki derin kuyu pompalarından alınan su miktarı kontrol altına alınmalı. Sulama amaçlı kuyulardan alınan su miktarı kontrol edilmeli, verilen su miktarı ölçülmelidir. Üç ayrı koruma özelliğine sahip Seyfe Gölü Kuş Cennetine gerekli yatırımlar yapılmalıdır.
     Çetiner, Kuş Cenneti için seyir terasları ve konaklama alanları kurulması gerektiğini vurgulayarak Seyfe Gölü Kuş Cenneti bilinir ve tercih edilir hale getirilmeli. Bölgede araştırma ve inceleme yapacak bilim adamlarının acil ihtiyaçlarını karşılayacak bir konaklama yeri yapılmalı. Doğal Kuş Gözlem yeri olan Höyüke düzgün bir seyir terası yapılmalı. Yaban Hayatı Rehabilatasyon Merkezi oluşturulmalı ve ana yollara tanıtım totemleri ve yön levhaları konulmalı ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Abdullah Yıldız
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
<< Önceki Haber 2 Şubat Dünya Sulak Alanları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER