2 bin yıllık kaya mezarda taban

2 bin yıllık kaya mezarda taban mozaiği bulundu -Şanlıurfada, Balıklıgöl yerleşkesi ile Amazon Kraliçelerinin av sahnelerinin tasvir edildiği kazı alanının yakınlarında bulunan gecekonduların yıkılmasıyla gün yüzüne çıkarılan mağa


ŞANLIURFA (A.A) - Mehmet Güldaş - Şanlıurfada Balıklıgöl yerleşkesi ile Amazon Kraliçelerinin av sahnelerinin tasvir edildiği kazı alanının yakınlarında bulunan gecekonduların yıkılmasıyla gün yüzüne çıkarılan mağaralardan birinde Geç Roma dönemine ait taban mozaiği bulundu.
     Şanlıurfa Belediyesince, Balıklıgöl çevresindeki tarihi mekanların ortaya çıkarılıp, turistik amaçlı kullanılması çalışmaları kapsamında Kızılkoyun Mahallesindeki arkeolojik sit alanında, geçen yıl Kızılkoyun Kentsel Dönüşüm projesi uygulanmaya başladı.
     Bu kapsamda Haleplibahçe ile Balıklıgöl yerleşkesi arasında kalan 422 gecekondunun yıkımının yapılması için istimlak çalışmaları başlatıldı. Aradan geçen sürede 400 civarında ev ve iş yerinin yıkımı gerçekleştirilirken, veraset sorunu yaşanan ve mahkeme süreci devam eden birkaç ev ile iş yerinin yıkımının da kısa sürede yapılması planlanıyor.
     Kazı çalışmalarının yürütüldüğü alanda her biri yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin edilen 48 mağaradan birinde bulunan taban mozaiği, Şanlıurfa Müze Müdürlüğünce bilimsel bir yöntemle çıkarıldı. Yaklaşık 6 metrekarelik mozaik, restorasyon çalışmalarının ardından sergilenecek.
    
     -48 kaya mezar var
    
     Şanlıurfa Müze Müdürü Müslüm Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şu ana kadar tespit edilen 48 tane kaya mezardan birinde M.S. 3. yüzyıla tarihleyebileceğimiz, yüksek kaliteli ve geometrik şekilli mozaik tespit edildi dedi.
     Müze Müdürlüğü olarak söz konusu alanda başlattıkları çalışma sonucunda mozaiği çalınma riskine karşı bilimsel bir yöntemle kaldırıp, restorasyon için Şanlıurfa Müzesine taşıdıklarını aktaran Ercan, restorasyonun ardından eserin aynı müzede sergileneceğini söyledi.
     Yaklaşık 6 metrekarelik alanı kaplayan mozaiğin bulunduğu yerin bir kaya mezar olduğuna değinen Ercan, şunları kaydetti:
     Söz konusu mozaikler, 3 klineli (Ölü yatağı) bir aile mezarının tabanında bulundu. Tabanı süsleyen geometrik desenli bir mozaik. Ancak sadece geometrik şekiller var. Biz aslında bir yazıt veya M.S. 3. yüzyılın kültürünü, giysilerini yansıtan bir figür olabilir mi- diye düşünüyorduk ama maalesef sadece geometrik şekiller var. Ancak mozaiğin kalitesi çok yüksek.
     Müslüm Ercan, söz konusu bölgede kazı çalışmalarının tamamlanma aşamasında olduğunu, yapılacak protokolle kazısını tamamladıkları kaya mezarların yerini Şanlıurfa Belediyesine teslim edeceklerini, böylece bu alanların turizme kazandırılacağını kaydetti.
     (DAŞ-YSN-İSM)
<< Önceki Haber 2 bin yıllık kaya mezarda taban Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER