Ahmet Caner Baysal -
Kahramanmaraş'ın 2 bin 400 metre yüksekliğindeki çimen dağı'nın uludaz tepesine göç eden uğur böceklerinin resitali görenleri hayran bırakıyor.
Fotoğrafçılar tarafından Uludaz tepesinde tesadüfen keşfedilen uğur böcekleri bir yıllık
yaşamlarının son dönemini sessiz ve korunaklı bir alanda geçiriyor. Uludaz tepesini adete kırmızıya boyayan uğur böceklerinin resitalini izlemek isteyen
doğa severler ve fotoğrafçılar ise her yıl Haziran ayında bu bölgeye
akın ediyor.
Kimileri üzerlerine konun uğur böceklerine dileklerini söylerken, kimileri de ''Uç uç
uğur böceği, annen sana
terlik pabuç alacak'' diyerek, kanatlanmasını bekliyor.
2007 yılında bölgedeki varlığı ortaya çıkartılan uğur böcekleri Kahramanmaraş Valiliği'nin de dikkatini çekti. Valilik ile Kahramanmaraş Sütçü
İmam Üniversitesi (KSÜ) uğur böceklerinin bölgedeki varlığının araştırılması için çalışma başlattı.
3 yıldan bu yana Uludaz tepesinde uğur böceklerinin yaşamını mercek altına alan KSÜ Fen
Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kalkar, her yıl Haziran ayında ortaya çıkan muhteşem manzaraya dikkat çekti.
Uğur böceklerinin avcı bir böcek türü olduğunu kaydeden Kalkar, ''Bunlar tarımsal açıdan çok değerli böceklerdir. Besin
tercihi öncelikle
yaprak bitleridir'' dedi.
Yetişkin bir uğur böceğinin günde 100 tane yaprak biti yediğini belirten Kalkar, ''Yaprak bitleri başta
buğday,
pamuk, mısır gibi ürünlere zarar veriyor ve bunlarla mücadele oldukça pahalıya maloluyor. Onun için tarım alanlarında kimyasal ilaçların yerine uğur böcekleri kullanılmalı. Bu böcekleri harekete geçirerek tarım zararlarına karşı mücadele edebiliriz'' diye konuştu.
-NESİLLERİNİ SÜRDÜRMEK İÇİN GÖÇ EDİYORLAR-
Kimi zaman Uludaz tepesinin her bir metrekaresinde iki bin tane uğur böceği görülebildiğini aktaran Özlem Kalkar, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Uğur böceklerinin yaşam döngüleri genelde bir yıldır. Bunlar baharın geldiği aylarda çiftleşmeye girerler, yumurta verirler. Bu süre içerisinde vücutlarına
besin depolarlar. Büyük çoğunluğu
ağaç kabuklarına ve kuytu yerlere saklanır. Bir kısmı da Uludaz gibi yerlere göç ederler. Bu bölgeyi tercih etmelerinin nedeni
rüzgar almayan ve kuytu kayalıkların olmasıdır. Kayalıkların altında kendilerini güvende hissediyorlar. İnsanların ve diğer canlıların uğramadığı yerleri tercih ediyorlar. Bu süre içinde depoladıkları besinleri kullanıyorlar, kışı burada geçiriyorlar.
Mart ayında da çiftleşmek için aşağılara göç etmeye başlıyorlar.''
Uludaz'daki uğur böceklerinin keşfedilmesinin ardından çok sayıda fotoğrafçı ve doğa tutkunu bölgeye akın ettiğini anlatan Kalkar, ''Buradaki hareketlilik arttıkça onların huzurunu bozmaya başladık. Buraya gelenler taşları kaldırarak altlarına bakıyor ve yaşam alanlarına müdahale ediyor.2007'de milyonlarca uğur böceğiyle kaplı Uludaz tepesi kıpkırmızıydı. İnsanlar bölgeye ayak bastıkça sayıları giderek azalmaya başladı.'' dedi.
Bölgenin korunmasına yönelik
Çevre ve
Orman İl Müdürlüğünün de büyük
destek verdiğini ifade eden Kalkar, ''İnsanların bu bölgeyi görmesine engel olamayız ama bunu yaparken bazı kurallar konulmalı'' görüşünü paylaştı.
(CNR-MRT-HMD)27.06.2011 10:53:45