15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi

15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi -Queen Mary Üniversitesi Halk Sağlığı Araştırma ve Politikaları Profesörü Pollock: -ABDde sağlık sistemi kimin ölüp, kimin hayatta kalacağına karar veriyor


BURSA (A.A) - İngilteredeki Queen Mary Üniversitesi Halk Sağlığı Araştırma ve Politikaları Profesörü Alyson Pollock, ABDde sağlık sistemi kimin ölüp, kimin hayatta kalacağına karar veriyor iddiasını dile getirdi.
     Pollock, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ve Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından Sağlık Reformu temasıyla UÜ Mete Cengiz Kültür Merkezinde düzenlenen 15. Halk Sağlığı Kongresinin açılış oturumunda sunum yaptı.
     ABDnin sağlık alanında en fazla yatırım yapan ülke olmasına karşın kamu hizmetini yeterince yerine getirmediğini ifade eden Pollock, şunları kaydetti:
     ABD, Gayri Safi Milli Hasılanın yüzde 18ini sağlık alanında harcıyor. Ancak halen sıkıntılar var. ABDde 6,5 milyon sigortasız insan var. Bunların çoğu da fakir ve güvencesiz çalışan insanlar. Aynı zamanda nüfusun yarısı düşük primden sigortalı gösteriliyor. Bu durum da sağlık hizmetleri maliyetinin çok yüksek olduğunu gösteriyor. Amerikada sağlık pazarı, trilyon dolarla ifade ediliyor ve çok uluslu şirketler tarafından yönetiliyor. Kurumların kaygıları ve hedefleri tüm siyasi sürece yön veriyor.
    
     - 2,9 trilyon harcama, 50 milyon sigortasız -
    
     ABDde sağlık sisteminin reform adı altında felakete sürüklendiğini öne süren Pollack, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Kısacası ABDde sistem, kimin ölüp, kimin hayatta kalacağına karar veriyor. Amerikada hükümetin söylediği şey, vergiler ödendiği müddetçe kimin sağlık hizmeti verdiğinin öneminin olmadığıdır. Amerika Tıp Enstitüsü 2009 yılı raporlarına göre, ABDde sağlık alanında 2,9 trilyon dolar harcama yapılmıştır. Ancak halen ülkede, 50 milyon vatandaş sağlık sisteminden mahrumdur. Bu en adaletsiz ve verimsiz sistemin orada olduğunu göstermektedir. Sağlık reformu deniyor buna ama aslında sağlık sistemi felaketi demek daha doğru olur. Reform, yeniden doğuştur ama burada gördüğümüz kamu sağlık hizmetlerinin ölümüdür.
     6 Ekime kadar devam edecek kongrede 50 bildiri sunulacak.
    
     Muhabir: Metin Aktaş
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber 15. Ulusal Halk Sağlığı Kongresi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER