13 il büyükşehir oluyor

13 il büyükşehir oluyor -AK Parti İl Başkanı Öztürk: -Bu kanunun temel amaçları Türkiyede demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi h


MUĞLA (A.A) - AK Parti İl Başkanı Nihat Öztürk, 13 ilin büyükşehir yapılması ile ilgili Meclise teklif verildiğini, bu konuda çalışmaların hızla devam ettiğini belirterek, Bu kanunun temel amaçları Türkiyede demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır dedi.
     Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, büyükşehir olacak 13 ilin arasında Muğlanın da bulunduğunu hatırlatarak, kanunun bazı yenilikleri de beraberinde getireceğini söyledi.
     Öztürk, Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile Bazı Kanun ve KHKlerde Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının neler getirip neler götürdüğü konusunda muhalefet partilerinin vatandaşları yanlış bilgilendirdiğini ileri sürdü.
     İnsanların Muğlanın büyükşehir olacağından korkmamasını, korkutmaya çalışan kişilere de inanmamasını isteyen Öztürk, temel amacın Türkiyede demokrasiyi gerek ülke gerek yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde daha iyi ve verimliliği sağlamak olduğunu ifade etti.
     Muğla, Aydın, Denizli, Balıkesir, Tekirdağ, Manisa, Hatay, Trabzon, Kahramanmaraş, Şanlıurfa, Mardin, Van ve Malatyanın büyükşehir olacağını anımsatan Öztürk, Bu kanunun temel amaçları Türkiyede demokrasiyi gerek ülke gerekse yerel düzeyde güçlendirmek, belediye hizmetlerinde verimliliği sağlamak ve belediyelerin daha iyi hizmet götürmesini sağlamaktır. Nüfusu 750 binin üzerinde olan illerde Büyükşehir Belediyesi kurulmaktadır. 16 mevcut büyükşehire 13 şehir daha eklenmektedir. Görüldüğü gibi herhangi bir bölgeye dönük bir düzenleme yoktur, nüfus dikkate alınmıştır diye konuştu.
     Büyükşehir belediyelerinin yetkilerinin artırıldığına işaret eden Öztürk, Pek çok konuda belediyelere yetki verilmektedir. Büyükşehir içinde tahsil edilen vergiden aktarılan yüzde 5 bütçe payı, yüzde 6ya çıkarılmaktadır. Ayrıca asıl önemlisi ilçe belediyelerine ve yine büyükşehirlere verilen yüzde 2.5 genel bütçe payının yüzde 4.5a çıkarılmasıdır diye konuştu.
     Tasarının yerel yönetim reformunun aslında bir kademe daha ileri götürülmesi anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, şunları söyledi:
     Partimizin buradaki amacı millete, vatandaşa daha iyi hizmet götürmek, yerel yönetimde demokrasiyi geliştirmek, yerel yönetim özerkliğini artırmaktır. Artık şehir merkezinden köye kadar her yerde vatandaşın yerel hizmetlerin hesabını sormasını sağlamaktır. Bu reform demokrasi reformudur. Günümüzde demokrasinin temel şartlarından birisi yerindelik prensibidir. Bunu yerine getirmeyen devlet demokratik devlet sayılmamaktadır. Bu tasarıyla vatandaş hizmet almak için, hizmetin hesabını sormak için kendi seçtiği belediye başkanına hesap sorabilecektir. Her konuda hükümeti veya valiyi sorumlu tutmayacaktır.
     Tasarının AK Partiye seçim avantajı getirdiği sözünün siyaset bilmeyenlerin sözü olabileceğini savunan Öztürk, şöyle konuştu:
     Çünkü bir seçimde sandıktan ne çıkacağını Allahtan başka kimse bilemez. Hiçbir düzenleme vatandaşın oyuna ipotek koyamaz. Siyasi tarihimizde seçime dönük kanunların iktidar aleyhine döndüğü çok örnek vardır. Biz bunları biliriz. Zaten AK Partinin seçim kazanmak için böyle şeylere ihtiyacı olmadığını anketler gösteriyor. Proje üretemeyen, hizmet götüremeyen, eğlenmekten hizmete vakit bulamayanlar şimdiden seçim yenilgisine bahane buldular. Bir kez daha halktan korkuyorlar. Bu kadar seçim yenilgisinden halen ders almadılar.
    
     Muhabir: Durmuş Genç
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 13 il büyükşehir oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER