Türkiye Büyük
Millet Meclisi (
TBMM) Başkanı
Cemil Çiçek, şenliklerin özünde kültürü yaşama ve yaşatma gayreti bulunması gerektiğini belirtti.
12. Uluslararası
Beypazarı ve Yöresi Festivali, mehteran takımı ve
halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle başladı. 3 gün sürecek
festivalin açılışında konuşan
TBMM Başkanı Çiçek, şenliğin hayırlı olmasını diledi.
Böyle şenlikleri önemsediklerini dile getiren Çiçek, ''Maksada uygun yapılırsa, çerçevesi doğru çizilirse, amacı doğru belirlenirse bu şenlikler hakikaten
bölge için, il ve ilçelerimiz için,
ülkemiz için fevkalade önemli ve anlamlı çabalardır'' dedi. Çiçek, şenliklerde öncelikle birlik ve dayanışmanın güçlendirildiğini ifade ederek, ''Bizim kültürümüz var, bu coğrafyada bin yıldan beri inşa ettiğimiz örnek ve tertemiz bir kültürümüz var. Bunu yaşamak ve yaşatmak bugün yaşayan insanların boynunun borcu'' diye konuştu.
Kültürün gelecek nesillere aktarılmasının büyük önem taşıdığının da altını çizen Çiçek, bu nedenle şenliklerin özünde kültürü yaşama ve yaşatma gayretinin bulunması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
''Kültürümüze uygun düşmeyen bir çok şenliklerde festival adı altında hoşlanmadığımız, hoş karşılamadığımız kültürümüzle bağdaşmayan bir kısım faaliyetlerin de olduğunu görüyoruz. Ümit ederiz ki bunlardan bir an evvel kurtulunur, bu şenlikler bir kültürel şenliğe dönüşmüş olur.''
-''TÜRKİYE GİDEREK MARKA ÜLKE HALİNE GELDİ''-
Meclis Başkanı Çiçek, Türkiye'nin giderek dünyada bir
marka ülke, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de ''marka bir devlet'' haline geldiğini ifade ederek, ''sözü dinlenen, sözüne itibar edilen, ne düşündüğü, ne yaptığı, ne yapacağı merak edilen'' bir ülke olduğunu söyledi. Bu çerçevede
Ankara'nın ''marka bir başkent'', Beypazarı'nın da ''marka bir ilçe'' olduğunu belirten Çiçek, ilçenin Ankara'da tarihi geçmişi, gelenek ve görenekleriyle ayrı bir yeri bulunduğunu anlattı.
Beypazarı'nın
mimari özelliklerinin yanı sıra kültürüne, insanının özelliklerine de dikkati çeken Çiçek, ''Türk milleti hangi özellikleri, hasletleri taşıyor diye sorarsanız gelin Beypazarı'nda birkaç saat geçirin bunun yeterli örneklerini burada görebileceksiniz'' dedi. Çiçek, bu kültürel özelliklerin büyük önem taşıdığını, diğer toplumlardan ayıran özellikler yaşatıldığı sürece birlik ve beraberliğin güçleneceğini ifade ederek, ülkenin birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğu vurguladı.
-YÜKSEL: ''TURİZM, BU YÜZYILIN EN BÜYÜK BARIŞ PROJESİ''
Ankara Valisi Alaaddin
Yüksel de, Beypazarı'nın Türk mimari çizgisinin ve geleneksel sosyal yapısının en canlı örneklerinden biri olduğunu söyledi. Dünyada bugün turizmin yükselen bir değer olduğunu bu noktada fuarlar ve festivallerin önem taşıdığını anlatan Yüksel, uluslararası festivalin geliştirilerek sürdürülmesi temennisini dile getirdi.
Turizmin bu yüzyılın ''en büyük barış projesi'' olduğunu belirten Yüksel, Ankara ve Beypazarı'nda turizmi geliştirmeye öncelik verdiklerini kaydetti.
Beypazarı Belediye Başkanı
Cengiz Özalp da açılıştaki konuşmasında, Beypazarı'nda turizmi geliştirme yönünde yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi ve kış turizmi ile termal turizmi de öne çıkarmak istediklerini anlattı. Beypazarı'nda gerçekleştirmek istedikleri bir çok yenilik bulunduğunu ifade eden Özalp, yetkililerden
destek istedi. Açılışın ardından Çiçek ve beraberindekiler festival alanını ve çarşıyı gezdi, vatandaşlarla sohbet etti.
Daha sonra Güdül'ün Çağ beldesine geçen Çiçek, burada da beldeye kazandırılan iş makinelerinin bulunduğu
araç parkının açılışını yaptı.
(GÖK-MK-İC)10.09.2011 16:09:49