10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü -Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Şener: Yaşam tarzımızın hızla değişmesi akıl sağlığımızı tehdit etmektedir


MALATYA (A.A) - Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, yaşam tarzının hızla değişmesinin akıl sağlığını tehdit ettiğini bildirdi.
     Şener, 10 Ekim Dünyü Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ruh sağlığı ve ruh hastalıklarının toplumda farkındalığını ve anlaşılırlığını artırmak amacıyla her yıl 10 Ekimin Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak belirlendiğini hatırlattı.
     Sağlık kavramının Dünya Sağlık Örgütünce yalnızca hastalığı olmamak değil bedensel ve ruhsal yönden tam iyilik hali olarak tanımlandığını vurgulayan Şener, doğumdan yaşlılığa kadar geçen sürede beden sağlığı kadar ruh sağlığının da korunması gerektiğini kaydetti. Şener, şöyle devam etti:
     Yaşam tarzımızın hızla değişmesi akıl sağlığımızı tehdit etmektedir. Dünyanın neresinde olursa olsun her 4 kişiden biri yaşamının en az bir döneminde, önlenebilen, ortaya çıktığında da başarılı bir şekilde tedavi edilebilen ruhsal sorunlarla boğuşmaktadır. Depresyon dünyada en sık görülen ruhsal hastalıktır. Yapılan araştırmalar neticesinde, umutsuzluk, karamsarlık ve aktivitelerde azalmayla seyreden depresyonun intiharla sonuçlanabileceği unutulmamalıdır. Yeryüzündeki her 100 kadından 10u, her 100 erkekten 6sında depresyon görülmektedir. Bu nedenle de özellikle her kadının ve çocuğun bedensel gelişiminin yanında mutlaka ruhsal gelişiminin de izlenmesi gerekmektedir.
     Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan 0-6 Yaş Grubu Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı çalışmalarının devam ettiğini anımsatan Şener, programın amacının psikososyal gelişimi destekleme yöntemlerini Aile Hekimliği ile entegre edilerek sağlıklı nesillerin yetişmesini desteklemek olduğunu belirtti.
     Bugün dünya üzerinde yaklaşık 350 milyon kişinin ruhsal sorunları, 20 milyondan fazla insanın da ruhsal sorunlar nedeniyle yardım arayışı içinde olduğunu kaydeden Şener, insanların ruhsal hastalıklar nedeniyle etiketlenme, dışlanma gibi düşüncelerle bir uzmanla görüşmeyi kabul etmediklerini vurguladı. Şener, bu nedenle birinci basamak sağlık hizmetlerinde görevli personelin ruhsal bozukluğu olan kişilerin tespiti konusunda hassas olmaları, takiplerinin yapılması ve yakın çevresindeki kişileri bilinçlendirmelerinin önemine işaret etti.
     Malatya Devlet Hastanesi Acil Servisinde İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Biriminin hizmet verdiğini anımsatan Şener, Toplum olarak bedensel hastalıklara verdiğimiz önem kadar, ruhsal hastalıkları da önemseyip tedavisi için yardım almalıyız önerisinde bulundu.
    
     Muhabir: Tuba Karahan
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER