10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü -TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün: Komisyonumuz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza karşı yapılan insan hakları ihlallerinin de üzerine gidiyor. Almanyadaki ırkçı Nasyonal


SAKARYA (A.A) - Mehmet Özcan - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Almanyada Türklere karşı yapılan saldırıların üzerine gittiklerini ve bu sayede Alman hükümetinin, ırkçı Nasyonal Sosyalist Partisinin kapatılması için harekete geçtiğini söyledi.
     Üstün, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyede insan hakları bilincinin gelişmeye başladığını anlattı.
     Komisyon olarak insan hakları ihlallerini ortadan kaldırmak istediklerini belirten Üstün, bu anlamda son 10 yılda önemli çalışmalar yapıldığını aktardı. İnsan hakları ihlali konusunda vatandaşlarda algı değişikliği yaşandığına işaret eden Üstün, bu duruma, hükümetin ihlaller karşısında en ağır şekilde cezalandırma kararlılığının etkili olduğunu ifade etti.
     Çıkardığımız yasalar en büyük insan hakkı ihlali olan işkenceyi en aza indirdi diyen Üstün, Bunun dışında kurumsal yapılar oluşturuldu. Bu yıl artık hakkını aramak isteyen her vatandaş Anayasa Mahkemesine direkt başvurabiliyor. Her şeyden önemlisi İnsan Hakları Kurulu kuruldu ifadelerini kullandı.
     Üstün, tüm bu çalışmaların insan hakları konusunda olası ihlalleri ortadan kaldırmaya yönelik yapıldığını belirterek, 2012 yılı, insan hakları açısından çok önemli bir yıl olarak geçti. Bunun dışında AB, insan hakları çalışmalarımıza geniş yer verdi. Türkiyede insan hakları konusundaki bilinçteki olumlu gelişmeler, AB raporlarına yansıdı. Bu Türkiye için çok önemli bir gelişme diye konuştu.
    
     -Askerlikteki işkence konusu artık bizim için önemli-
    
     Askerlikteki intihar vakalarını da incelemeye aldıklarını hatırlatan Üstün, bu konunun kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
     Üstün, kötü muamele gören askerlerin kendilerine başvurabileceğini vurgulayarak, Asker haklarını, ilk kez savunuyoruz. Bu konuda bir izleme dosyası açtık ve askerlerimiz bize müracaat edebiliyor. Bu şekilde hangi kışlada kötü muamele oluyor, hangi yerde hakaret varsa onu tespit ediyoruz. İntihar vakalarıyla ilgili olarak asker aileleri de bize müracaat edebiliyor şeklinde konuştu.
     Türkiyede bu konunun ilk kez ciddi anlamda gündeme geldiğini dile getiren Üstün, Milli Savunma ve Adalet Bakanlığının bu konuda önemli adımlar attığını ifade etti.
     Askerlikteki şiddet konusunun da Türkiyede ilk kez gündeme gelmeye başladığına dikkati çeken Üstün, şöyle devam etti:
     TBMM olarak bu konuda adımlar atıyoruz. Askerlikteki işkence konusu artık önemli bizim için. Bununla ilgili bir alt komisyon kurduk ve bir inceleme başlattık. Artık her askerimiz, işkence gördüğünü iddia ediyorsa bize başvurabilir. Biz de bu şekilde nerelerde hakaret ve işkence var öğrenebileceğiz. Bu konu bizim için önemli. Çünkü bu askerlerimiz de birer insan ve bu askerlerimizin de aileleri var.
    
     -Yurt dışında yaşayan Türkler-
    
     Komisyon olarak yurt dışında yaşayan vatandaşların da haklarını takip ettiklerini anlatan Üstün, bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.
     Almanyada öldürülen Türk vatandaşları için yaptıkları çalışmaların neticelerini de almaya başladıklarını vurgulayan Üstün, bu konuda Alman hükümetini harekete geçirdiklerini bildirdi.
     Üstün, dünyanın her yerindeki vatandaşların haklarının takipçisi olacaklarını ifade ederek, şunları kaydetti:
     Komisyonumuz, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza karşı yapılan insan hakları ihlallerinin de üzerine gidiyor. Bunlarla ilgili önemli çalışmalarımız var. Almanyadaki ırkçı Nasyonal Sosyalist Partisinin kapatılması için Alman hükümeti de düğmeye basmıştır artık. Bu konuda sürekli diyaloğumuz var. Bu çerçevede artık Alman hükümeti ve yargısı adım attı.
    
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER