10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü -Çanakkale Valisi Tuna: -Ülkemizde İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesinin, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin yakalanmas


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Ülkemizde İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesinin, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürkün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin yakalanmasının temel koşulu olduğu bir gerçektir dedi.
     Tuna, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, tüm insanların doğuştan hür ve eşit olduğu hakikati üzerine kurulan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 64 yıl önce 10 Aralık 1948 tarihinde, ilan edildiğini hatırlattı.
     Türkiye tarafından, ilanının hemen ardından 6 Nisan 1949da onaylanan beyannamenin BM Genel Kurulunca kabul edildiği 10 Aralık tarihinin, insan hakları bilincinin tüm dünyada yerleşmesi ve gelişmesi açısından dünya kamuoyunca, Dünya İnsan Hakları Günü olarak kutlandığını ifade eden Tuna, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin, tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmalarını garanti altına aldığını kaydetti.
     İnsan haklarının, bütün insanlığın ortak değeri, bütün uygar ülkelerin ortak paydası olduğunu vurgulayan Tuna, insanlar arasında hiçbir zaman ayrım gözetmeksizin onlara hür, eşit bireyler olarak, insan onuruyla bağdaşan tarzda muamele etmenin, insan hakları kavramının özü olduğunu belirtti.
     İnsan hakları, çağdaş uygar toplumun temelidir. İnsan Hakları demokrasinin vazgeçilmez unsurudur diyen Tuna, Anayasal güvencenin insan haklarına saygı açısından temel olmakla birlikte yeterli olmadığını bildirdi. Tuna, şunları kaydetti:
     Bu nedenle Anayasamızda tanınan temel hak ve ödevlerden herkesin tam olarak yararlanabilmesi için insan haklarını koruma mekanizmaları geliştirilmiştir. İnsan haklarını korumada yargının ve sivil toplumun yanında, yerel düzeyde insan haklarını korumak amacıyla, ülkemizde 2000 yılında tüm il ve ilçelerde İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları kurulmuştur. İnsan Hakları İl ve İlçe Kurulları, insan haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Kurullar, öncelikle idarenin uygulamalarında vatandaşlara hoşgörü ve nezaketle yaklaşılmasını sağlamak ve olası insan hakları ihlallerinin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür. Kurulların bu yükümlülüklerinin yanı sıra Valilik veya Kaymakamlık binasında bulunan insan hakları danışma ve başvuru masaları aracılığı ile kendisine ulaştırılan, şahsen uğranılan veya tanık olunan herhangi bir hak ihlalini, incelemek, araştırmak, ilgili yerlere bunların önlenmesine yönelik önerilerde bulunmak ve hak ihlaline sebep olanlar hakkında kanuni gereğinin yapılması için bildirimde veya duyuruda bulunup takibini yapmak da önemli yükümlülükleri arasındadır. Ülkemizde insan haklarının korunması ve geliştirilmesinin Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk-ün hedef gösterdiği muasır medeniyet seviyesinin yakalanmasının temel koşulu olduğu bir gerçektir.
    
     Muhabir: Fikriye Susam Uyar
     Yyaıncı: Haluk Yüksel
<< Önceki Haber 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER