Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı
Atık Yönetimi Şube Müdürlüğü, atık yağların, suyun üstünde ince bir tabaka oluşturarak suyun
oksijen almasını önlediğini kaydetti. Müdürlük 1 damla atık yağın 1 litre suyu kirlettiğini açıkladı.
Atık Şube Müdürlüğü vatandaşları çevre konusunda bilinçlendirme amacı ile eğitim semineri düzenledi. Eğitim seminerinde genellikle evlerde kızartma sonrası kalan yağların
doğa için nasıl
tehlikeler oluşturduğu örneklerle anlatıldı. 1 damla atık yağın bir litre suyu kirlettiği göz önüne alındığında eğitimlerin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılıyor.
Gölcük Meslek ve
Sanat Edindirme Kursu merkezinde verilen eğitimlere vatandaşlara çevre atıkların çevreye verdiği zararlar örneklerle anlatıldı. 40 vatandaşın katıldığı kursta,
besin maddesi olan yağların kullanıldıktan sonra doğaya atıldığında oluşturduğu tehlike gözler önüne serildi. Kursta, yağların toplanması, geri dönüşümü ile insan sağlığına ve doğaya olan zararları anlatıldı.
Atık yağlar lavaboya döküldüğünde tıkanmalara neden oluyor. Göllere ve denize akan yağlar, suyun üstünde ince bir tabaka oluşturduğundan suyun oksijen almasını önleyerek sudaki yaşamı tehdit ediyor. Doğaya boşaltılan yağlar ise yeşil alanların kurumasına neden oluyor.
Kocaeli Meslek Eğitim Kurs(KO-MEK) merkezlerinde ve muhtarlıklarda toplanan atık yağlar, geri dönüşümü yapılmak üzere ilgili tesise gönderiliyor. Yağ toplama bidonları kötü amaçlı kişilerin bu yağları kullanılabilir yağ olarak piyasaya sürmemeleri için sokağa konulmuyor. Büyükşehir Belediyesi KO-MEK ve muhtarlıklar aracılığıyla atık yağları topladığı gibi evlerde biriken yağları da telefonla bildirildiğinde yerinden alarak geri dönüşüme gönderiyor. Atık yağlarla ilgili eğitim kursları devam ediyor.