1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü


NİĞDE (A.A) - AIDS enfeksiyonunun bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamayan bir hastalık olduğunu bildirildi.
     Niğde Halk Sağlığı İl Müdürlüğü 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, ilaç tedavisi ile AIDS hastalığından ölümlerin azaldığı, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir kronik hastalığa dönüştüğü ifade edildi.
     Yaklaşık 32 yıldan bu yana dünyada din, dil, ırk, cins, ülke ayırımı yapmadan hızla yayılmaya devam ettiği işaret edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:
     1990lı yılların başlarından beri bulaşma pek çok ülkede en sık korunmasız yapılan cinsel temas, damar içi madde kullananların ortak paylaştığı enjektör ve temelde vücut sıvıları ile bulaştığı, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşmaktadır. Korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile bulaşma, anneden bebeğe doğum sırasında sıvılardan yada emzirme sırasında süt ile bulaşmaktadır. Tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. Bu nedenle öpüşmek, tokalaşmak, ortak duş, banyo alanlarını ve tuvaletleri kullanmakla bulaşmaz.
     Öte yandan, Birleşmiş Milletler HIV-AIDS Ortak Programı UNAIDS 2011 yılı raporuna göre, dünyada bir günde 7 binden fazla kişinin HIV ile enfekte olduğu, 2011 yılı içinde ise 2,5 milyon kişinin HIVe yakalandığı tahmin edildi. Ayrıca 34 milyon kişinin taşıyıcı olduğu, 1,7 milyon kişinin ise AIDS nedeni ile öldüğü tahmin edilmektedir.
    
     Muhabir: Betül Abbak
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER