Yok Devenin Pabucu...

Yok Devenin Pabucu... -Devecilik kültürünün hikayesini deve güreşleri üzerinden aktaracak Yok Devenin Pabucu belgeselinin çekimlerine başlandı -Havut giydirmeden, halı gecesine ve güreşlere kadar devecilik kültürünü yansıtan be


BALIKESİR (A.A) - Zafer Akpınar - Devecilik kültürünün hikayesini deve güreşleri üzerinden aktaracak Yok Devenin Pabucu adlı belgeselin çekimlerine başlandı.
     Örgütlenme aşamasında olan Türkiye Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Federasyonunun kurucu üyesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deve güreşlerinin sadece bir güreş müsabakası olarak düşünülmemesi gerektiğini belirterek, bunun binlerce yıllık Türk halk kültürünün Anadoluya taşınmasına aracılık eden ritüel olduğunu söyledi.
     Türkiyede deve güreşlerinin sadece Ege Bölgesinde yapıldığını dile getiren Çalışkan, bu kültürün yüzlerce hatta binlerce yıllık bir geçmişinin bulunduğunu anlattı.
     Bu önemli geleneği duyurmak, devecilik kültürünün hikayesini anlatmak üzere, akademik danışmanlığını kendisinin yaptığı Yok Devenin Pabucu adlı belgesel çekildiğini aktaran Çalışkan, şöyle devam etti:
     Sibel Şamlı ve Gizem Selçuk, projenin yönetmenleri ve yapımcıları. Özel bir belgesel çalışması ancak TRTnin desteğiyle çekiliyor. Profesyonel bir ekip verdiler. Bir yıldır üzerinde çalışıyoruz. Bir ay önce de çekimleri başladı. Bir yıl sonra tamamlanmış olacak. Belgeselin süresi, 70 dakika civarında. Güreşlere ve kültüre ait ne varsa bu 70 dakikaya sığdırmaya çalışacağız.
     Çalışkan, belgeselde develere havut giydirme töreninden, sezon öncesi gezdirilmelerine, halı gecesinden açık artırmayla halıyı satın alan, güreş ağası seçilir), güreşlere kadar birçok ayrıntının ele alınacağını dile getirdi.
     Devecilik kültürünün hikayesini, deve güreşleri üzerinden aktaracak belgeselin kültür turizminin geliştirilmesi için bir araç olacağını, önemli rol üstleneceğini ifade eden Çalışkan, İlk olarak İngilizce çevirisi yapılacak. Gelişmelere göre diğer dillere çevrilecek ve dünya ülkelerinde gösterime sunulması sağlanacak. Çok önemli bir proje. Özellikle yurt dışında izlenmesi, turizm açısından faydalı olacak. Çekimlerimiz titizlikle sürdürülüyor. 2012-2013 deve güreşleri sezonunda belgeseli tamamlarız diye konuştu.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Yok Devenin Pabucu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER