Yerel Eşitlik Eylem Planları projesi tanıtıldı

Yerel Eşitlik Eylem Planları projesi tanıtıldı


MUŞ (A.A) - Muşta, Yerel Eşitlik Eylem Planları projesi düzenlenen toplantı ile tanıtıldı.
     Muş Valiliği Toplantı Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Vali Ali Çınar, Muşta uygulanacak projenin, kadınların ekonomik ve sosyal hayata katılım göstermesine katkı sunacağını söyledi.
     Anayasada yapılan değişiklikle, kadın ve diğer dezavantajlı gruplara, pozitif ayrımcılık yapma imkanına kavuştuklarını belirten Çınar, Çünkü gerçek kalkınmayı, ancak kadınlarımızı kalkınma sürecine katarak başarabiliriz. Bunun için kadınlarımız gereken tüm gayretlerini gösteriyor. Ancak bu gayretler bazen yetersiz kalıyor. Bu çerçevede GAP İdaresi 30 ilde Yerel Eşitlik Eylem Planı uygulamaktadır dedi.
     GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil de, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Doğu Karadeniz bölgelerinin, kadının statüsü, kadının sosyal, ekonomik ve politik hayata katılımı konularında da Türkiyenin en az gelişmiş bölgeleri olduğunu bildirdi.
     2003te yapılan Bölgelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırmasına göre, Türkiyenin 7 bölgesi arasında, söz konusu bölgelerin sırasıyla yedinci, altıncı ve beşinci sırada yer aldığını ifade eden Karahocagil, şöyle dedi:
     Bu üç bölge, kadına yönelik sosyal ve ekonomik göstergeler bakımından Türkiyenin diğer bölgelerine göre en düşük göstergelere sahip. Bu bölgelerde, kadının toplum içindeki statüsü, toplumsal cinsiyete dayalı sorunlar, kadının kamu hizmetlerine erişimi, kaynakların kontrolü gibi konularda farklılıklar göstermekte. İdaremizce hazırlanan, AB tarafından finanse edilen bu projenin genel hedefi bu üç bölgede bölgesel eşitsizliklerin azaltılmasıdır. Bu projeyle, kadın STKlarının proje geliştirme ve yönetme kapasitelerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Üç bölgedeki 30 ilde uygulanan projenin toplam bütçesi 5 milyon avrodur. 36 STK hibe desteği aldı ve mart sonunda uygulamalara başlandı.
     Muşta Lale Kadın Derneği ve Muş Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfının hibe desteği aldığını anlatan Karahocagil, Mardin ve Şanlıurfa planlarının tanıtımını yaptıklarını ifade etti.
     Karahocagil, Muşta faaliyet gösteren kadın ve karma STK ve kamu kurumlarının ortaklaşa belirlediği konuların, Kadına yönelik şiddetle mücadele, Kadın istihdamının arttırılması ve Kadınlara yönelik eğitim, sağlık ve spor hizmetlerinin geliştirilmesi başlıklarından oluştuğunu sözlerine ekledi.
     Belediye Başkanı Necmettin Dede ise, kadınlar için hazırlanan projenin önemine değindi ve belediye olarak kadınlara her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi.
     (SY-BRN-İC)
<< Önceki Haber Yerel Eşitlik Eylem Planları projesi tanıtıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER