Üniversite

Üniversite-Sanayi işbirliğinde karşılaşılan darboğazlar -SATSO ve SAÜ tarafından düzenlenen panelde, üniversite ile sanayi arasındaki problemler ve yapılması gereken icraatlar konuşuldu


SAKARYA (A.A) - Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası(SATSO), Sakarya Üniversitesi (SAÜ) ve Sakarya Teknokent tarafından gerçekleştirilen panelde, üniversite ile sanayi arasındaki problemler ve yapılması gereken icraatlar konuşuldu.
     Üniversite Sanayi İşbirliği Merkezleri Platformunun katılımıyla düzenlenen panel, SATSO Meclis Salonunda yapıldı.
     Sakarya Teknokent Genel Müdürü Tunahan Kırktepeli, panelin açılışında yaptığı konuşmada, amaçlarının, bölgeye sanayi ve üniversite penceresinden bakarak yaşanan darboğazların, kendileriyle paylaşılması olduğunu belirtti.
     Kırktepeli, Tamam problem var ama, bunları bir nitelendirmek ve daha sonrada programlı bir plan çerçevesinde icraata dönüştürmek için böyle bir başlangıç yapmayı düşündük ifadelerini kullandı.
     SATSO Meclis Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci de SATSO olarak üniversite ile önemli işbirlikleri yaptıklarını belirterek, Türkiyede ilk uygulama olan Meslek Yüksek Okulu öğrencilerinin son dönemlerini stajyer olarak iş yerlerinde uygulamalı tamamlaması olan 3+1 gibi projeleri yürütüyoruz. Son olarak yapılan Sakarya Otomotiv Sektörü Bölgesel İnovasyon Stratejileri Raporu Lansman Programı sonrası Sakarya Üniversitemizle bir iyi niyet anlaşması imzaladık şeklinde konuştu.
     Bu ve benzeri çalışmalar yürütürken rektörlerden destek gördüklerini anlatan Yılgenci, SATSO olarak hep çözüm noktasında bulunduklarını ve üniversite sanayi işbirliğini desteklediğini vurgulayarak, yönetim olarak göreve geldikleri ilk dönemde kurulan KOBİ, Ar-Ge Destek biriminin de çalışmalarına ivme kazandırdığını söyledi.
    
     -Üniversitelerimiz bir zamanlar burjuva kesiminin tekelindeydi-
    
     Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Fatih Üstel de Türkiyedeki akademisyenliğin eskiden belli bir kesimin güdümünde olduğunu iddia ederek, Tabiri caizse üniversitelerimiz bir zamanlar burjuva kesiminin tekelindeydi. 1980li yıllardan sonra, Turgut Özal ile birlikte üniversiteler Anadoluya açılmaya başladı. Anadolu insanı da üniversitelerde hoca olmaya başladı. Anadolu şehirleri üniversitelerle tanıştı ve bir değişim süreci başladıdedi.
     TÜBİTAKın araştırma, geliştirme alanında Türkiye sanayisinin lokomotifi olduğunu belirten Üstel, TUBİTAKa proje vermek ve çıkarmak için uçuk kaçık konular çalışmanız gerekiyordu. Buradaki hocaların yüzde 90nı yurtdışından gelmiş, çok üst düzey eğitimli insanlardı. O eğitimin benzerini burada da görmek istediler. Ancak buradaki altyapı ve zemin uygun olmadığı için bir kopukluk oldu. Daha sonra TUBİTAK ta bir değişim söz konusu oldu. Günümüzde TUBİTAK, sadece saf bilimsel araştırmaları desteklemiyor. Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEP), KOSGEB, gibi kurumlar çıkartıldı şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Enes Duran
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER