Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf

Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf sempozyumu -Kilis 7 Aralık Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Paksoy: -Eğer Hristiyan dünyası için Efesi bir hac merkezi olarak kabul ettirebilirsek bizim cari açık diye bir sıkıntımız ka


KAHRAMANMARAŞ (A.A) - Kilis 7 Aralık Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sadettin Paksoy, Eğer Hristiyan dünyası için Efesi bir hac merkezi olarak kabul ettirebilirsek bizim cari açık diye bir sıkıntımız kalmaz. dedi.
     Paksoy, Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf sempozyumunda yaptığı konuşmada, dünyada 300 milyon insanın turizm sektöründe istihdam edildiğini belirtti. Turizmin dünyada önemli bir sektör haline geldiğini aktaran Paksoy, 2020 yılında 1,5 milyar insan turist olacak. Yine 2020 yılında dünyada turizm gelirleri 2 trilyon dolara ulaşacak. Bu açıdan pastadan biz ne kadar çok pay alırsak ülkemiz açısından çok iyi olur. Turizm sektörü bölgesel düzeyde de çok büyük önem kazandı diye konuştu.
     İnanç turizmine değinen Paksoy, şunları kaydetti:
     İnanç turizminin çok yönlü genişletici bir ekonomik getirisi bulunuyor. Dolayısıyla Türkiyede kültür mirası olarak bilinen inanç merkezlerinin iyi yönetilmesi durumunda ülkede hiç bir makro ekonomik problemin kalmayacağını düşünüyorum. Turizm ayrıca dünya barışına hizmet eden bir sektör. İnsanlar bir birlerini tanıdıkça kardeşlik ve dostluk kuruyor. Tanımayan insanlarda bir birlerine hasım ya da düşman olabiliyor.
    
     -İnanç merkezlerinin getirisi-
    
     Afşindeki Eshab-ı Kehfin Müslümanlar ve Hristiyanlar için önemli bir inanç merkezi olduğunun altını çizen Paksoy, esas Eshab-ı Kehfin Afşinde olduğunun bilim adamları tarafından belirlendiğini ifade etti.
     Farklı dinler açısından Eshab-ı Kehfin önemini anlatan Paksoy, sözlerini şöyle tamamladı:
     Bilimsel çalışmalar ışığında gerçekliği ortaya çıkan Afşindeki Eshab-ı Kehfe sahip çıkılması halinde burası önemli bir inanç merkezi olacaktır. Çünkü inanç merkezlerinin önemli bir getirisi vardır. Eğer Hristiyan dünyası için Efesi bir hac merkezi olarak kabul ettirebilirsek bizim cari açık diye bir sıkıntımız kalmaz.
     Azerbaycan Milli İlimler Akademisi Üyesi Prof. Dr. Fuzuli Bayat ise Eshab-ı Kehfin dünya genelinde birlik ve beraberliğe vesile olan önemli bir olay olduğunu söyledi. 300 yıl önce Eshab-ı Kehfte uyuyan ve 7 uyurlar adını alan kişilerin halk tarafından yeniden uyanıp dirileceğine inanıldığını dile getiren Paksoy, Eshab-ı Kehf olayının İslamdan önceki eski Türk inançları bağlamında değerini koruduğunu ve bu inanç sisteminin insanların birliğine ve beraberliği ile hoşgörüye vesile olduğunu sözlerine ekledi.
     Türkiyeden ve dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda bilim adamının katıldığı sempozyum, yarın sona erecek.
    
     Muhabir: İsmail Hakkı Demir / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Uluslararası İnanç Turizmi ve Eshab-ı Kehf Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER