Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Çalıştayı

Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Çalıştayı -Çalıştaya İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Türkiyeden ilgili kurumların temsilcileri ve araştırmacılardan oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı


MUĞLA (A.A) - Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Çalıştayı, Ortacanın Dalyan beldesinde yapıldı.
     Beldede bulunan Pamukkale Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER)tarafından düzenlenen çalıştaya İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Türkiyeden ilgili kurumların temsilcileri ve araştırmacılardan oluşan yaklaşık 50 kişi katıldı.
     DEKAMER sorumlusu Prof. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere yaptığı açıklamada, deniz kaplumbağalarıyla ilgili hazırladıkları Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesi sayesinde diğer Avrupa ülkeleriyle tecrübelerini karşılıklı paylaşma imkanı bulduklarını söyledi.
     Çalıştayda projenin masaya yatırıldığını belirten Kaska, İspanya, İtalya, Hırvatistan ve Türkiyeden katılımcılar yaralı kaplumbağaların ihbarı, taşınması, ilk yardımı ve bakımı, koruma, yuvalama, kafesleme ile markalama çalışmalarının nasıl yapılması gerektiğiyle ilgili görüşlerini bildirdi. Bunun yanı sıra kaplumbağalara deniz ortamındaki tehditler, balıkçılık ve turizm faaliyetlerinin ilişkisi ile deniz kaplumbağalarının rehabilitasyonu nasıl yapılması gerektiğini tartışıyoruz dedi.
     Koruma altındaki caretta carettaların sahillere gelmeye başladığına işaret eden Kaska, vatandaşları ve turistleri daha dikkatli olmaya çağırdı.
     Turizm sezonu olan mayıs ile eylül ayları arasındaki dönemin aynı zamanda deniz kaplumbağalarının üreme dönemi olduğunu bildiren Kaska, şunları söyledi:
     Kaplumbağa üremesiyle turizm sektörünün zaman zaman çakıştığı noktalar olabiliyor. Tekneler ve su üzerinde giden su sporu araçları, kaplumbağaların yaralanmalarına yol açabiliyor. Kaplumbağaların yuvalama yapabilmesi için kumsalın sakin olması gerekiyor. Dolayısıyla kumsalın kaplumbağaların yuva yapmasına, aynı zamanda da insanların turizm faaliyetlerini gerçekleştirmesine imkan verecek konumda olması gerekiyor. Bunu sağlayabilirsek ülkemiz hem turizm faaliyetlerine devam edecek hem de deniz kaplumbağalarının gelişmesi ve üremeye devam etmesi sağlanmış olacaktır. Çalıştayın bir diğer amacı da toplumun bu anlamda duyarlılığını sağlamak.
     Çalıştaya İtalyadan katılan Lanpedusa Sea Turtle Rescue Center sorumlusu Daniela Freggi ise Leonardo Da Vinci Hareketlilik Projesine dahil oldukları için memnun olduklarını söyledi.
     Proje sayesinde, aynı zamanda Akdenizdeki deniz kaplumbağalarının korunması amacıyla kurulmuş merkezlerin işbirliğinin artırılmasının amaçlandığını anlatan Freggi, Bu çerçevede işbirliklerimiz arttıkça, yaralı kaplumbağaların tedavileri daha iyi yapılacak ve ölümler azalacaktır. Bu çalıştayın Akdenizdeki deniz kaplumbağalarının korunması için faydalı olduğunu düşünüyorum diye konuştu.
    
     Muhabir: Ömer Kundakçı / Levent Kişi
     yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Uluslararası Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Çalıştayı ... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER